Kubanci posle šest decenija dozvolili ženama da uđu u ring

Kubanke boks
AP Photo/Ramon Espinosa

Žene na Kubi ponovo će imati pravo da učestvuju u bokserskim takmičenjima, saopštile su vlasti ove zemlje.

Karipsko ostvro je vodeća sila u boksu za muškarce, a bokseri Kube su osvojili nenadmašnu 41 zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u poslednjih 50 godina. Međutim, paradoksalno zvuči da ženama nije bilo dozvoljeno da učestvuju na bokserskim takmičenjima, a zabrana je uvedena posle revolucije 1959. godine i naredbe Fidela Kastra. Ipak, na Kubi su odlučili da i to promene i da od svoje ženske reprezentacije naprave svetskog lidera.

Povezana vest

„Ženski boks na Kubi doneće nam medalje sa međunarodnih takmičenja“, rekao je Arijel Sains, potpredsednik Kubanskog sportskog instituta na konferenciji za novinare, koju je preneo Rojters.

Sains je dodao da nedavno odobreni porodični kodeks Kube, koji je skup odredbi usmerenih na eliminisanje diskriminacije žena i LGBT zajednice u kubanskoj kulturi, pruža pravni osnov za taj potez.

„Već imamo zakon koji garantuje jednakost između muškaraca i žena“, rekao je on.

Međunarodni olimpijski komitet je 2009. godine uključio ženski boks u program Olimpijskih igara, koji je debitovao u Londonu 2012. godine.

U međunarodnoj bokserskoj asocijaciji (AIBA), koja ima 202 zemlje članice, samo mali broj njih nema ženske reprezentacije, pa će Kuba sada napustiti tu neslavnu listu.

„Protraćili smo mnogo vremena, ali nadoknadićemo sve“, rekao je Alberto Puđ, predsednik Kubanske bokserske federacije.

Do sada je ženama na Kubi bilo dozvoljeno da učestvuju u drugim vrstama teških fizičkih sportova, uključujući rvanje, dizanje tegova, karate, tekvondo i džudo, ali ne i boks. Mogle su da ga treniraju, ali su morale da se takmiče samo za druge zemlje.

Komentari

Vaš komentar