Sudija pomagao Pakjau; „Padilja mi je uzeo dušu“

SK fight vesti 30. nov 202216:07
Mani Pakjao
xMaverickxAsiox via Guliver

Svetski bokserski savet ispitaće tvrdnje nekadašnjeg filipinskog sudije Karlosa Padilje da je uticao na ishod jedne borbe za titulu u korist sunarodnika i legendarnog borca Manija Pakjaa.

Sporni duel se dogodio još 2000. godine, a tada je Pakjao tehničkim nokautom bio bolji od Nedala Huseina i tako odbranio zvanje međunarodnog šampiona u superbantam kategoriji u WBC verziji. Padilja je priznao da je prolongirao odbrojavanje da bi pomogao sunarodniku, kao i da je zanemario činjenicu da je Filipinac glavom udario rivala – što je suprotno pravilima.

SK FIGHT:

„WBC je pozvao komitet da proveri Padiljine tvrdnje i pratićemo situaciju punom pažnjom“, izjavio je predsednik WBC Maurisio Sulejman.

Padilja je sudio i jedan od najvećih mečeva u istoriji boksa „Triler u Manili“ u kom su se 1975. godine u filipinskoj prestonici sastali Muhamed Ali i Džo Frejzer. Nekadašnji bokserski sudija i glumac je rekao da je Pakjau pomogao jer smatra da je za njega to bila borba od velikog značaja. Filipinac je potom još dva puta odbranio pojas u WBC verziji pre nego što je 2001. godine pobedio Južnoafrikanca Lehla Ledbavu i dodao pojas u IBF verziji.

„Mani tada još nije bio šampion, već ‘samo’ Bog na Filipinima. Sunarodnici su me molili da uzmem važnost tog meča u obzir jer bi pobednik nakon toga imao šansu da se bori za svetsku titulu. Svi su gledali u domovini. Produžio sam odbrojavanje kada je Pakjao pao u četvrtoj rundi, znao sam kako da to neprimetno izvedem. Ako sudija pita borca da li je dobro pošto je on ustao, to produžava meč“, rekao je 88-godišnji sudija.

Upravo zahvaljujući produženom odbrojavanju, Pakjao se vratio u meč, da bi se nedugo zatim ponovo našao na zemlji, ali je Husein zbog udarca laktom kažnjen oduzimanjem jednog poena. Meč je prekinut u 10. rundi zbog rasekotine iznad levog oka koju je Australijanac zadobio, a Padilja kaže da ju je uzrokovao nedozvoljen udarac.

Mani Pakjao
Steve Marcus/Getty Images

„Pakjao je niži od Huseina, udario ga je glavom i napravio mu posekotinu. Ja sam to protumačio kao dozvoljen udarac. Po pravilima, borba posle udarca glavom o glavu mora nakratko da bude zaustavljena i bokser koji je napravio nedozvoljen potez gubi poen. Ukoliko ne postupite na taj način, meč se nastavlja i to znači da je sve bilo po pravilima. Tako sudija prebacuje odgovornost na lekare koji mogu da prekinu duel“, kaže Padilja.

Husein je do susreta sa Pakjaom bio neporažen u 19 profesionalnih mečeva. Poraz od Filipinca je u velikoj meri uticao na dalji rasplet njegove karijere, pošto je priznao da se nikada nije u potpunosti vratio na put uspeha.

„Padilja mi je oduzeo sve, uzeo mi je dušu“, izjavio je Australijanac, koji je potom pobedio i u narednih 17 okršaja, da bi 2004. godine izgubio na poene od superbantam šampiona u WBC verziji Oskara Lariosa u borbi za titulu svetskog šampiona.

Austalijski bokser je na isti način poražen i od Skota Harisona 2005. godine kada je pokušao da se domogne WBO titule prvaka sveta u pero lakoj kategoriji. Australijanac je karijeru završio 2007. godine sa skorom 43-5.

Pakjao (62-8-2, 39 KO) je prvu svetsku titulu osvojio 1998. godine, a takmičio se u kategorijama od lake muva kategorije (do 49 kg) do lako srednje (do 69,9 kg). Jedini je bokser u istoriji koji je bio svetski prvak u osam različitih težinskih kategorija.

Poslednji meč imao je u avgustu 2021. godine, tada ga je lako pobedio Kubanac Jordenis Ugas, a nedugo zatim je legendarni Filipinac objavio povlačenje. Dugo obavlja funkciju senatora u rodnoj zemlji, a kratko je bio i profesionalni košarkaš, ali i trener u domovini.

Komentari

Vaš komentar