Šokantan kraj Usmanove vladavine: Edvards ga „ugasio“!

SK Fight 21. avg 20228:23 > 8:4112 komentara
Podeli:
Kamaru Usman
Alex Goodlett/Getty Images

Novi UFC šampion velter kategorije (do 77 kg) je Britanac Lion Edvards – on je u neverovatnoj završnici glavne borbe na priredbi UFC 278 u Solt Lejk Sitiju levim „haj-kikom“ nokautirao dotadašnjeg prvaka Kamarua Usmana.

Glavni program UFC 278 mogli ste da gledate u direktnom prenosu na kanalu SK Fight.

Usman je bio vidno bolji borac dotad, praktično 24 minuta borbe je dominirao, ali se 30-godišnji Edvards dokopao šampionskog pojasa jednim od najšokantnijih preokreta u istoriji UFC. Udarac levom nogom pogodio je u savršeno mesto u savršeno vreme, a sport MMA je još jednom demonstrirao da može da režira ishode koji deluju potpuno nestvarno.

UFC:

Bio je ovo prvi poraz za 35-godišnjeg Usmana otkad je 2015. postao član UFC. U elitnoj promociji sada ukupno ima 14 pobeda i 1 poraz. U profesionalnom „kavezu“ zabeležio je 20 pobeda (9 KO, 1 sabmišn) i 2 poraza.

Novi šampion Edvards nastavlja niz od 11 mečeva u UFC u kojima nije poražen (deset pobeda i jedna poništena borba). Poslednji put ga je još 2015. porazio upravo Usman, a nema sumnje da mu se borac rođen na Jamajci revanširao na odgovarajući način. U profesionalnim MMA borbama Edvards ima skor od 20 pobeda (7 KO, 3 sabmišna), 3 poraza i 1 poništenog meča.

Za očekivati je da će „Nigerijska noćna mora“ dobiti priliku da se revanšira Britancu – Kamaru je čak pet puta branio pojas otkad ga je 2019. preoteo od Tajrona Vudlija. Dvaput je u borbama za titulu pobedio Kolbija Kovingtona, dvaput Horhea Masvidala, a jednom Gilberta Burnsa. Takođe, za očekivati je da će Usman ostati bez prvog mesta na UFC „pound for pound“ listi – ukupnom poretku najboljih boraca, nevezano za kategoriju.

Spektakl smo videli i u sunaslovnoj borbi u kojoj je Brazilac Paulo Kosta jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde u srednjoj kategoriji (do 84 kg) pobedio nekadašnjeg prvaka – Amerikanca Luka Rokholda. Sva trojica sudija su bodovali 30-27 za Brazilca.

Veteran Rokhold (37), nekadašnji šampion, objavio je posle poraza povlačenje propraćeno emotivnim reakcijama MMA sveta. Bio je ovo treći poraz zaredom za Rokholda, koji je prethodni UFC meč imao pre više od tri godine. Karijeru završava sa 16 pobeda (6 KO, 8 sabmišna) i 6 poraza.

Kosta se vratio na pobednički put posle neuspeha u borbi za titulu protiv Izraela Adesanje i kasnijeg poraza od Marvina Vetorija.

U bantam kategoriji (do 61 kg) Gruzin Merab Dvališvili je jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde prave bitke porazio veterana i legendu „oktagona“ Žozea Alda.

Neumorni Dvališvili nastavlja da ređa pobede posle dva startna poraza u UFC – sada iza sebe ima impresivan niz od osam pobeda i nada se potencijalnoj borbi za titulu u narednom periodu. U Karijeri ima 15 pobeda (3 KO, 1 sabmišn) i 4 poraza.

„Kralj Rija“ Aldo, dugogodišnji UFC prvak do 66 kg, okončao je niz od tri pobede u bantamu. On sada ima 31 pobedu (17 KO, 1 sabmišn) i 8 poraza.

U preostale dve borbe glavnog programa videli smo tehničke nokaute – Lusi Pudilova je u meču ženske bantam kategorije u drugoj rundi zaustavila Vu Janan iz Kine, dok je Tajson Pedro u muškoj poluteškoj kategoriji (do 93 kg) u prvoj rundi „završio“ Harija Hansakera.

Komentari

Vaš komentar