Superzvezda u nastajanju: Šta je sledeće za Babića?

SK Fight 24. maj. 202210:321 komentar
Podeli:
Alen Babić
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge via Guliver

Hrvatski bokser Alen Babić nastavlja da krči put ka statusu svetske superzvezde – 31-godišnjak iz Pule je u londonskoj „O2“ areni savladao Poljaka Adama Balskog i došao do srebrnog pojasa WBC organizacije u bridžer kategoriji (do 101 kg). Posle ove pobede nalazi se nadomak borbe za titulu svetskog šampiona u najnovijoj težinskoj kategoriji svetskog profesoinalnog boksa.

Nosilac srebrnog WBC pojasa praktično ima status prvog izazivača – očekuje se da će Babić dobiti priliku da se bori sa aktuelnim šampionom Oskarom Rivasom.

Boks:

Alen „Savage“ („Divljak“) Babić je posle deset uzbudljivih rundi jednoglasnom odlukom sudija pobedio Balskog, iako je Hrvat bio solidno uzdrman u nekim trenucima meča.

„Alen Babić – jednostavno neverovatno! Imao je težak meč protiv Balskog, Poljak je veoma dobar bokser. Šampion Rivas je ipak nivo iznad Balskog. Ono što Babiću nedostaje kada govorimo o veštinama, to nadoknađuje ogromnom srčanošću i radnim navikama. Opasan je rival za svakoga. Veoma sam srećan zbog njegove pobede“, izjavio je posle borbe prvi čovek promocije „Mečrum boksing“ Edi Hern, jedan od najuticajnijih ljudi svetskog boksa.

Bilo je i kontroverzi tokom borbe – u finišu je Balski udarcima posle gonga silovito bogodio Babića, sudija je čak i ponudio disvkalifikaciju protivnika Hrvatu, ali prema informacijama iz njegovog ugla, „Savage“ je to odbio.

Ukoliko dobije priliku i postane šampion, Babić je biti tek treći bokser iz regiona koji će doći do titule svetskog prvaka u jednoj od četiri velike federacije još od raspada SFR Jugoslavije. To su uspeli Stipe Drviš iz Hrvatske (poluteška) i Dejan Zlatičanin iz Crne Gore (laka).

„Bridžer“ kategoriju je 2020. godine uvela federacija WBC, a nazvana je po tada šestogodišnjem dečaku Bridžeru Vokeru, koji je zaštitio svoju mlađu sestru od psa koji ju je napao i tom prilikom zadobio ugrize. Bilo je potrebno 90 šavova kako bi se ušile rane koje je dobio hrabri mališan.

Komentari

Vaš komentar