Prvi tempo sa Jančom: Sada je sve moguće!

Kuvanje 12. okt 202217:144 komentara
srpske odbojkašice
OSS

„Kad se sad nisam šlogirao nikad neću“, legendarna je rečenica koju izgovara legendarni Mija Aleksić u legendarnom filmu „Maratonci trče počasni krug“. Istu rečenicu sam ponovio nakon što je lopta pala u polje Poljske reprezentacije nakon servisa Jovane Stevanović pri vođstvu Srbije od 15:14 u petom setu. Taj as servis značio je da je Srbija pobedila Poljsku, pobedila 10.000 bučnih navijača u Gljivicama i da je izborila plasman u polufinale Svetskog prvenstva.

Polufinale Svetskog prvenstva između Srbije i Sjedinjenih Država pratite od 20.30 na SK1.

Priznajem, prvi put sam posumnjao u uspeh na ovogodišnjem šampionatu. Priznajem, uplašio sam se. Nakratko, ali jesam. Nisam bio u panici nakon izgubljenog prvog seta, a nisu ni devojke. Kada su napravile preokret i povele sa 2:1 verujem da smo svi pomislili isto. I onda u četvrtom setu falilo je još  da se zada finalni udarac. I počelo je odlično, bilo je sve fenomenalno i pod kontrolom. Ali, po prvi put na utakmici uvukla se nesigurnost kod naših odbojkašica. Poljakinje su polako topile prednost, vodila je Srbija 18:13, pa 23:19. Domaćin je nošen gromoglasnom podrškom sa tribina uspeo da preokrene i izbori pet set. Tada sam se uplašio, u velikom broju slučajeva sam prisustvovao ili komentarisao utakmice u kojima nakon takvog gubitka prednosti, ekipe nemaju nikakve šanse da se vrate u meč. Emotivno uništene totalno.

Ali, ova ekipa i ove devojke su drugačije. Šampionke. Već nakon prva dva poena video sam da one nastavljaju borbu i da se nisu uspaničile. Stresan je bio peti set, udarala je Magda Štisijak, ali udarala je i Tijana. Maja pronalazi put do poena dva puta na volšeban način. Bojana kuva kao da je prvi set prvog kola Superlige. Brankica se lavovski bori sa servisima protivničke ekipe. Sve je u redu. Ponovo sam se uplašio nakon asa neverovatnog korektora domaće ekipe. Čelendž je pokazao da je lopta posle servisa pala na liniju. Rezultat 13:12, druga lopta u petom setu koja kači liniju, pomislih, ušle su posle 60 godina u četvrtfinale, sad im je suđeno da uđu u istoriju njihove ženske odbojke. Onda je usledila Tijanina bomba od 103,3 km/h. Tom brzinom ne smete da vozite sa probnom vozačkom dozvolom. Pa Biankin dobar servis i prva meč lopta. Ne da Magda. Potom odličan Teodorin prijem i poen Jovane Stevanović. A onda je otišla na servis i završila utakmicu. Neverovatno olakšanje osetili su svi u taboru naše reprezentacije, a sigurno i gledaoci kraj malih ekrana. Sada kada su ovo preživele sve je moguće.

Preživele su ove devojke mnogo toga tokom Svetskog Prvenstva. Česte selidbe, 20 sati provedenih u autobusu u Holandiji. Nisu se bunile ni kada su dobile male sobe gde ne mogu prozor da otvore, ni kada sem sendviča nisu imale šta da pojedu. Poslednji u nizu gafova organizatora dogodio se u Katovicama, kada su reprezentacije smeštene u hotel koji ne ispunjava uslove za organizovanje đačke ekskurzije, a ne završnice Svetskog prvenstva. Turkinje i Amerikanke su pobegle odmah, Poljakinje su morale da ostanu, a srpska reprezentacija imala je opciju da bira. Odbojkaški savez Srbije prihvatio je da snosi sve troškove promene hotela, cena nije bila bitna, samo da devojke budu zadovoljne. Ekipa je pokazala jedinstvo i odlučila da ostane, da se fokusira samo na teren, dosta im je više pakovanja i selidbi. Kasnije je i FIVB ponudio promenu hotela, ponovo je odluka bila na odbojkašicama koje su još jednom jednoglasno rekle da ostaju. Sada smo ostali jedini u hotelu pošto su Poljakinje otišle. Sinoć su imale oproštajnu žurku koja je ometala naše odbojkašice da utonu u san. Valjda su slavile osvojena dva seta protiv aktuelnog svetskog šampiona, nije mala stvar. Naša delegacija je intervenisala, ali Poljakinje su imale svoj šou do ranih jutarnjih časova.

Nema mnogo vremena za odmor i razmišljanje jer sada slede Amerikanke. Srbija je pobedila u grupnoj fazi sa ubedljivih 3:0, a prethodno i u četvrtfinalu Lige nacija. Imaju priliku da nanesu aktuelnom olimpijskom šampionu treći poraz ove godine, što ne zna da li se ikada ranije dogodilo. Turkinje su već savladale u tri navrata. Nemojte sumnjati u ove devojke. One su već 20 godina u samom svetskom vrhu. Ovo im je 12. finale na velikim takmičenjima od 2015. godine. Na svakom su osvojile medalju! Nemojte sumnjati kao što sam ja, pa makar i na kratko. One su šampionke jer izađu na teren kad je najteže – i pobede.

Komentari

Vaš komentar