Prvi tempo sa Jančom: U zemlji lala i klompi

Kuvanje 25. sep 202210:15 > 10:23
Podeli:
Sport Klub

Ravno, nigde brda sve je ravno... Holandija... Zemlja duplo manja od Srbije, sa 10 miliona stanovnika više. Zemlja lala, klompi i vetrenjača. Dobro, Amsterdam je poznat još po nečemu... Pogodili ste, Ajaksu, muzejima i kanalima.

Povezane vesti

Svetsko prvenstvo za odbojkašice ne igra se u glavnom gradu Holandije. Finale je na programu u Apeldornu, dok se grupna faza igra u Arnemu (lokalci ga zovu Arnhem) i Roterdamu. Preambiciozna je bila ideja da 24 reprezentacije budu smeštene u gradu od 140 hiljada stanovnika, u kojem pre svega nema dovoljno smeštajnih kapaciteta pogodnih za ovaj nivo takmičenja. Ekipe su rasute po Arnemu i okolini, a reprezentacija Srbije je smeštena u Grunlu (Groenlo), koji je na nekih 60 km udaljen od Arnema i stadiona Vitesea, Gelre Doma, na kojem će igrati prve dve utakmice na turniru.

Ideja igranja odbojkaških mečeva na fudbalskom stadionu nije novina, samo je reprezentacija Srbije, doduše muška, igrala u Varšavi, Kopenhagenu, Lilu, Koritibi (Kurićibi kad bi izgovarali kao Brazilci). Holanđani su ipak pomerili granicu, jer su na stadionu napravili tri terena, koji imaju posebne montažne tribine. U teoriji, ne zvuči loše, u praksi ima mnogo nedostataka. Za početak, poprilično je hladno, naročito igračicama, i taj problem ne može biti rešen. Dok se intoniraju himne na jednom terenu, na drugom traje ozbiljno navijanje, konkretno navijača Poljske u meču protiv Hrvatske. Atmosfera me više podseća na pionirsko prvenstvo Srbije u Bečeju tamo neke 2004. godine, nego na Svetsko prvenstvo. Ali, trude se Holanđani, koji po prvi put organizuju jedno veliko odbojkaško takmičenje.

Sport Klub

Iako postoji mnogo tehničkih i organizacionih problema, za poštovanje je trud volontera i organizatora da vam izađu u susret. Iako ti volonteri i ljudi iz organizacije imaju 50+ godina! Neverovatno, ali istinito, obično te poslove obavljaju studenti, međutim, u Holandiji su se odlučili za iskustvo pre mladosti. Čak i žena koja usmerava autobus na parkingu ima više od 50 godina. Doduše, ovde svi pričaju dobro engleski, dok u Turskoj ne verujem da bi našli mnogo starijih od 40, koji pričaju dobro taj jezik.
Čovek zadužen za reprezentaciju Srbije (team guide – nezgodno je naći pravu definiciju na našem jeziku) gospodin Bert, ima 57 godina. Usput je i tim menadžer ženskog fudbalskog kluba Tvente, iz obližnjeg Enshedea (naravno i ovaj grad se izgovara drugačije među lokalcima). Iskusan je i uglavnom pronađe rešenje relativno brzo.

Na premijernom meču između Poljske i Hrvatske bili smo skaut reprezentacije Marko i ja. Došli smo sa našom reprezentacijom na trening i ostali da ne bi putovali previše u toku dana. Trebalo je organizovati povratak. Pronađeno je rešenje, vratićemo se sa skautima reprezentacije Turske, koja je uz Kolumbiju smeštena u našem hotelu. Ništa to ne bi bilo zanimljivo, da se nismo vraćali autobusom, onim velikim, za 55 ljudi! Nas petorica! A ovo je posebno zanimljivo ako znamo da je Holandija ekološki jako osvešćena zemlja.

Sport Klub

Znate sigurno da je bicikl religija ovde, mnogo električnih automobila se vozi, a novina je da nigde više nije toplo, čak i u hali za trening je termostat podešen na 20 stepeni. To doduše nema mnogo veze sa ekologijom, već sa onim što nećemo ni pominjati. No, vratimo se čuvanju životne sredine. Tražio sam u medija centru oficijalni bilten Svetskog Prvenstva. Dobio sam odgovor da mi mogu poslati na mejl, jer štede papir, čuvaju šume. Poštujem, ali setite se autobusa.

U svakom slučaju, Svetsko prvenstvo je konačno počelo, sa nestrpljenjem čekamo prvi meč naše reprezentacije. Biće vremena i za priču o hrani i pivu, to ipak zaslužuje poseban blog.

Sport Klub
Sport Klub

Praćenje Svetskog prvenstva u odbojci na Sport klubu omogućio je MOZZART.

Promo
Komentari

Vaš komentar