Dajte košarku, da prodišemo

Spring Roll 29. avg. 201912:26 > 12:29
Podeli:
kss.rs

Stigli smo u Kinu. Ovde se vidi vazduh. Jeste zastrašujuće, ali ni približno kao kad se udahne. Prvih nekoliko minuta sam ubrzano disao, pokušavajući da shvatim postoji li neka posebna tehnika unošenja dovoljne količine kiseonika.

Osećao sam se kao dete kad uči da pliva pa mlati i rukama i nogama kako bi ostalo na površini. Tek kasnije je stigao savet kapitena reprezentacije Miroslava Raduljice koji nekoliko godina igra u Kini:

“Jednostavno je, nemoj da budeš napolju”.

I to i stanovnici Fošana veoma dobro znaju. Ulice grada od osam miliona stanovnika uglavnom su puste. Dominiraju stambeni soliteri između 30 i 40 spratova koji jedan drugome disciplinovano gledaju u potiljak u dugačkom hladnom redu. Da nas podsete gde smo došli.

Povezano

Inače, ovde smo gosti na drugoj planeti. U pitanju je potpuni sudar svetova. Dobro je što u tom udesu nema bojazni od težih telesnih povreda, ali mentalno zdravlje je ugroženo. Situacija je bilo baš mnogo u samo nekoliko sati. Kinezi uglavnom žele da pomognu, uprkos jezičkim i obrazovnim barijerama i to u glavi stvara opravdanje, ali kad dođete u halu i niko ne zna da vam pokaže gde je pres centar, onda postaje napeto. Naravno, nije još stigao ni šleper sa internetom, aplikacije malo rade pa malo ne rade i za osnovne operacije potrebna je sreća.

Ipak, svi smo ovde zbog košarke, utakmice niko ne može da nam oduzme, kao ni činjenicu da je Srbija sa svim pobedama u pripremama stigla na prvenstvo. Ekipa Aleksandra Đorđevića doputovala je u Fošan sa severa Kine, gde su temperatura i vlažnost vazduha bili mnogo prijatniji. Ipak, na njih to mnogo ni ne utiče, jer ne napuštaju hotel Hilton koji je nedaleko od hale, a u terminu utakmice sa Angolom (subota 9.30 po srpskom, 15.30 po kineskom vremenu) odradili su trening.

Desna butina Vladimira Lučića je i dalje zamotana, ali je on radio bez restrikcija, kao i Bogdan Bogdanović, dok je nešto više odmarao Nemanja Bjelica.

Darko Plavšić, Sport klub

“To su sve iskusni momci, znaju šta treba da rade, neće povrede uticati na njihov ritam”, uverio je kapiten Miroslav Raduljica da problemi koje su imali Lučić, Bjelica I Bogdanović u finišu priprema nisu za brigu.

Dvorana u Fošanu je prelepa iznutra, a spolja se nikad ne bi reklo da je sportski objekat, možda pre neka veća zgrada administracije. Kapacitet je 14.700 mesta a najavljeno je da će biti veliki broj srpskih navijača, uglavnom onih koji žive u Kini. Sa nama na letu iz Moskve bila je grupa onih koji su krenuli iz Vojvodine. Zajedno smo stajali po hodnicima aviona koji je preletao recimo Omsk, jer je bilo teško kompresovati se u sedišta koje nam je Aeroflot namenio. Činjenica je da je u avionu bilo 80 odsto Kineza i da su mesta očigledno njima prilagođena, ali mi ostali osećali smo se kao zatočenici sopstvenih sedišta u avionu.

U petak reprezentacija Srbije ponovo trenira u terminu subotnje utakmice, a posle toga prvenstvo će zvanično najaviti i selektor Aleksandar Đorđević, koji je danas bio prilično dobro raspoložen. Nema ni razloga da bude drugačije, na igračima se vidi da su spremni i da jedva čekaju da počne prvenstvo. Nisu jedini.