Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Spring Roll 30. avg. 201916:00 > 16:15
Podeli:
kss.rs

Koliko gladnih Srba može da se nahrani jednim čipsom? Više nego što mislite. Drugi dan boravka u Fošanu nije nas učinio ništa pametnijim.

Povezano

 I dalje smo gladni, jer oko hotela i hale nema apsolutno ničeg jestivog. I dalje imamo problema da se prevezemo od tačke A do tačke B, pošto od trenutka kad poželite da pozovete taksi do trenutka kad on zaista dođe, potraje 15 minuta. Prvo zamolite nekog od Kineza da to uradi, pa onda on formira komitet za rešavanje vašeg slučaja. Uzmu se u razmatranje sve činjenice, tačka dnevnog reda koja je meni urgentna bude recimo četvrta. Ali dobro, vozilo na kraju stigne i taksista ne insistira na razgovoru iz očiglednih razloga. Doduše, moji problemi su banalni, pošto dvocifren broj kolega iz Srbije još nije dobio ni akreditaciju u Fošanu. Mi sa akreditacijama smo skoro ceo dan proveli u hali u kojoj nema ničega za jelo, pa je šuškanje jednog od kolega kesicom čipsa prouzrokovalo pomešana osećanja, prvo je reagovao želudac, ali onda i mozak, glupo je u ovakvim okolnostima i uzeti ponuđeno. Uzeo sam jedan list kao neku vrstu kompromisa sa samim sobom.

Košarka će predstavljati hranu u gladnom Fošanu ne samo za dušu, jer će u danima utakmica biti hrane u pres centru. Sinoć sam inače debitovao u disciplini „ostavljanje naručene hrane netaknutom“. Kolega Ranko koji je živeo u Kini me je upozorio na to, ali gde baš na prvoj večeri. Da se blago izrazim, hrana nije izgledala kao na slici, ali nije to bilo presudno, već miris. Možete misliti kakav je bio kad je oterala čoveka koji dva dana živi na jednoj kutiji keksa.

Srbija igra sa Angolom od 15.30 po lokalnom vremenu prvu utakmicu na Mundobasketu. Pre tri godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ekipa Aleksandra Đorđevića je slavila bez problema, a i sada ima ulogu velikog favorita. Selektor je Amerikanac Vil Vojt, koji je sa Nigerijom 2015. osvojio Afrobasket. Forsira izuzetno brzu košarku.

U igri pet na pet mi nemamo šta da tražimo protiv Srbije. Pokušaćemo maksimalno da ubrzamo igru“, rekao nam je posle treninga u petak.

Ovo prvenstvo je kvalifikaciono i za Olimpijske igre. Konkretno, jedna afrička ekipa ima prolaz za Tokio i svi oni će juriti bar po jednu pobedu u grupi, a realno najveće šanse da grupu prođe ima Tunis. Zbog toga je Angolcima ipak najvažnija utakmica protiv Filipina. (Prisustvovali smo treningu Filipinaca, Andraj Bleč igra kao ispred zgrade u Njujorku, neobavezno šutira sa dva debela zlatna lanca oko vrata). Naravno, Angolci su fizički snažni, ali ne bi trebalo da predstavljaju problem mnogo talentovanijoj ekipi Srbije. Afrikanci su u pripremama pobedili samo mladu selekciju Hrvatske, ostale mečeve su izgubili. Protiv Litvanije su u drugom poluvremenu imali ozbiljnih problema u napadu, jer je ekipa sa Baltika zaigrala mnogo agresivnije u odbrani. Selektor Vojt je nekoliko puta apostrofirao visinu srpskog tima.

fiba.basketball

Povezano

Nemanja Bjelica neće igrati na startu turnira. On trenira sa ekipom, ali ima hronični problem sa kolenom. Po rečima selektora, igrao bi da je utakmica u kasnijoj fazi turnira, što bi trebalo da bude ohrabrujuće. Bjelica je poslednjih nekoliko godina imao problema sa povredama i sa mnogo želje je pristupio ovoj akciji. Videlo se odmah da je tokom leta mnogo radio i da je doveo telo u odlično stanje pa bi bila velika šteta i hendikep za Srbiju ukoliko se njegova pauza produži. Bogdanović je imao bolove, ali sada trenira punim intenzitetom, kao i Lučić koji radi sa zamotanom butinom. Dobra okolnost je što Srbija u prva dva kola igra protiv ekipa koje će svakako pobediti pa nema panike niti žurbe oko vraćanja igrača u redovno stanje. Po selektorovim rečima, plan je da ekipa bude na 100 odsto tek u završnici turnira. U završnici treninga igrači tradicionalno šutiranju slobodnih bacanja. Najteže je bilo Nikoli Jokiću, koga je kapiten Raduljica udarao po ušima neposredno pre šuteva, što je uticalo na preciznost. Jokić je sa Birčevićem i Milutinovim poslednji završio takmičenje, a na drugoj strani je Bogdanović ulazio u seriju pogođenih trojki uz uobičajeno društvo Miroslava Nikolića. Nije stigao da do kraja pocepa mrežice, jer je isticao termin treninga u hali.

Inače, pre poslednjeg srpskog treninga organizatori su imali svoju vežbu. Oko 1000 ljudi je bilo na tribinama, a njih nekoliko su demonstrirali potencijalne nerede, pa su „uhapšeni“. Sada je vreme za novu potragu za hranom i za malo sna. Nadam se da će prizor sa hotelskog prozora biti nešto bolji od onog jutrošnjeg. Usled jake kiše delovalo je da je apokalipsa blizu. A i ako ne bude, nema veze, konačno počinje Mundobasket. Igrači su gladni utakmica, mi smo gladni svakako.

sport klub