Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Spring Roll 3. sep. 201910:35
Podeli:
Ezra Shaw/Getty Images

Košarkaški savez Srbije je organizovao 10, FIBA još dve pripremne utakmice i sada konačno treba da počne ono pravo, utakmice za bodove.

Ove što je ekipa Aleksandra Đorđevića osvojila do sada obrisaće početak takmičenja u novoj grupi u Vuhanu. Zato je duel sa Italijom izrazito važan. Ako imamo u vidu odnos snaga među ekipama u grupama C i D, slobodno se može reći da je duel sa Azurima kvalifikacioni za četvrtfinale. Sa Španijom će dalje biti borba za prvo mesto u novoj grupi.

Teško je izvlačiti zaključke posle utakmica sa Angolom i Filipinima, ali ono što može da se konstatuje jeste da Srbija ima izuzetan protok lopte u napadu i da vrlo precizno šutira. Čak 69 asistencija u dve utakmice i 25 pogođenih trojki iz 42 pokušaja zvuče impozantno. Čak i oni igrači koji su imali problema sa lakšim povredama su brzo ušli u šuterski ritam posle pauza u utakmicama. Na treninzima se mnogo pažnje poklanja upravo šutu, to je konstatovao i selektor Đorđević. Reprezentativci Srbije, svi do jednog, pogađaju u ozbiljnim serijama. Vrlo su precizni čak i oni kojima šut nije glavno oružje.

Osnovna vrlina ekipe Italije upravo je šut za tri poena. Petorka Heket, Belineli, Datome, Galinari i Biliga vrlo je napadački potentna. Na Mundobasket su došli sa pet vezanih poraza u pripremama. Ipak, Danilo Galinari je imao operaciju slepog creva, a Luiđi Datome problema sa povredom, što je za kratki italijanski sastav bio veliki hendikep. Na terenu su bili sasvim dobri u prve dve utakmice, a u razgovoru su nam otkrili da se osećaju dobro iako još nisu u idealnoj formi. Galinari i Belineli su strelci na NBA nivou, Datome jedan od preciznijih evroligaških šutera, a dolazak Heketa u CSKA značajno je doprineo organizaciji igre ove ekipe i na kraju osvajanju titule prvaka Evrope. Ipak, ova selekcija Italije ima dva problema, centarska pozicija i nedovoljan broj kvalitetnih igrača za ovaj nivo. Centarsku liniju čine Biliga, Brukos i Tesitori. Osnovna pozicija Džefa Bruksa svakako nije centarska, a preostala dvojica igrača ne mogu mnogo da doprinesu u napadu. Svakako ogromna razlika u odnosu na srpsku centarsku liniju. Lider druge italijanske petorke je Alesandro Đentile, nekada veliki talenat a sada igrač koji se isključivo oslanja na svoju snagu i prodore. U šutu praktično uopšte nije pretnja. Tu su još Luka Vitali, kao i Dela Vale, dobri klupski igrači, ali ne toliko opasni za najveću scenu.

Konfiguracija srpskog tima trebalo bi da je idealna za protivnika poput Italije. Visoki i okretni igrači, dobri defanzivci na spoljnim pozicijama za pritisak na Heketa i velika ofanzivna snaga u reketu. Poslednju takmičarsku utakmicu Srbija i Italija odigrali su na prošlom Evrobasketu. Bogdanović i družina slavili su sa 83:67 i sve vreme su igrali odličnu odbranu. Srbija je tada bila sa šestoricom igrača koji su sada u Kinii, a Italija bez Galinarija ali sa Melijem. Doduše, tada je selektor bio Etore Mesina, a sada je Romeo Saketi.

Naravno, srpski igrači su oprezni, kao i selektor Đorđević i tako i treba da bude. Lično očekujem rutinsku pobedu Srbije.