Srpska misija koja zahteva strpljenje

Podeli:
fiba.basketball

Prva pesma na top listi u Fošanu ovih dana je bila „Uzmi Sale svetsku titulu“. Odzvanjala je halom u finišu utakmice sa Italijom. Selektor je, iako fokusiran na igru i rezultat, čuo ovaj hit periferijom uha i – prekrstio se.

fiba.basketball

Rano je još za otpozdravljanje navijačima, ništa veliko nije napravljeno, a Đorđević priznaje samo najveće uspehe, ali želja da se dođe do vrha velika je kao Kina, a čvrsta kao zid koji se vidi i iz svemira. Ipak, u zemlji u kojoj se teško diše za sve je potrebno mnogo strpljenja. Na taksi se čeka 20 minuta, na odjavu iz hotela takođe, na jestivu hranu nekoliko dana… I to je ništa naspram 17 godina iščekivanja titule svetskog prvaka.

Đorđević i njegovi momci spremni su da čekaju do 15. septembra i ni dana više. Ovde su na misiji osvajanja titule i iako otvoreno ne pričaju na tu temu, vredno rade na tome. Vidi se to iz svakog šuta na treningu, svake reakcije i na utakmicama sa neravnopravnim rivalima, svakog uzvraćenog udarca koji su im zadali nemoćni i fizički slabiji Italijani.

Utakmica sa Azurima bila je prva prava na ovom turniru. Kao što Rusi na Dan pobede na Crvenom trgu demonstriraju kakvim arsenalom raspolažu, tako je i srpska vojska u Fošanu isprobavala bojevu municiju. Đorđević je koristio sve igrače, menjao praktično u svakom minutu i to nije negativno uticalo na kontinuitet u igri. Verovatno najveća snaga ove ekipe su visoki a kreativni igrači poput Jokića i Bjelice, koji u kombinaciji sa nepogrešivim snajperom sa brojem sedam čine gotovo neodbranjivo oružje u napadu. Naravno, i ostali pronalaze svoje uloge i bez ikakvog preterivanja se može konstatovati da je Srbija ofanzivno najbolja ekipa na turniru. Defanziva je na momente bila problematična protiv Italije. Protrčavanja protivnika bez lopte, nešto lošije branjenje šuta za tri poena, Galinarijevi prodori… Ipak, u drugom poluvremenu, kad je čak postalo i problematično, Srbija je pametno zaigrala na Raduljicu u napadu, a čim je odbrana postala konstantnija razlika je brzo postala dvocifrena.

Nemanja Bjelica je bio ubojit u pripremama, šut ga je odlično služio. Ovoga puta je uključio Fenerbahče mode, iz sezone kad je bio MVP Evrolige. Skokovima, asistencijama i pomaganjem saigračima u odbrani spajao je igru Srbije u homogenu celinu. Bogdan Bogdanović je već istakao kandidaturu za najboljeg strelca tunira. Radio je prekovremeno (preko 35 minuta u igri) zbog nešto lošije forme Gudurića, ali Bogdanu ne bi smetalo da živi na terenu. Kad je bio mali, svuda je trčao, do škole, u prodavnicu, posebno na trening. Sada je zreliji, staloženiji, ali podjednako voli da se igra košarke. Na zagrevanju pre utakmice je promašio dva vezana šuta pre nego što će krenuti na klupu uoči predstavljanja. Dečaci volonteri su već pokupili lopte u korpu, ali Bogdan je insistirao da mu jednu vrate, da ne počne utakmicu a da je promašio poslednji šut. Ispostaviće se da je tada samo načeo mrežicu.

Izjavu Nikole Jokića verovatno nećete čuti do kraja prvenstva. U ovakvim okolnostima i ambijentu, gde zaista sve dobro funkcioniše, takvo ponašanje je pre svega nepotrebno, a kasnije i neprofesionalno. Ne može da bude veća suprotnnost od onoga što Jokić obavlja za reprezentaciju. Na zagrevanje izlazi prvi, kako bi uzeo što veći broj šuteva. Sa veoma ozbiljnim izrazom lica na kome se očitava koncentracija. Američki novinari su verovatno i dalje šokirani činjenicom da Joker nije u startnoj postavi. Međutim, on je maksimalno posvećen ekipi. Ne reaguje ni kad cela hala ustane na noge jer ulazi najbolji centar NBA lige. Radi ono što je ranije zamišljeno. U reprezentaciji Srbije igra na prilično drugačiji način od onoga što se dešava na parketu u Denveru. Mnogo je više pod košem, mnogo više igra na niskom postu, često je na poziciji četvorke. I ništa nije problem, jer je u pitanju unikatan talenat za košarku na sve načine. I nije bilo srećnijeg čoveka u Kini od Jokića kad je Bogdanović prošao na bekdor i prihvatio njegovu loptu, takve asistencije ga najviše raduju a ova akcija je nekoliko puta propala u pripremama. Podsetilo je na Denver. Kad je došlo do duela njega i Heketa, svi su skočili u Jokićevu zaštitu, a Jović je krenuo u sprint sa preponom kako bi intervenisao. Tu su odregovali Đorđević i pomoćnik Rajaković, poput specijalaca su smirili niški temperament. Dokaz kako su svi u svakom trenutku maksimalno fokusirani na najvažnije, uspeh.

Povezano

Sledeći protivnik je ekipa Portorika. Jugoslaviju su pobedili u Indijanapolisu u grupi, Amerikance na Olimpijskim igrama u Atini. Reprezentacija su sa tradicijom i nekim velikim i egzotičnim strelcima kroz istoriju, šuterima za tri pre svega. Naravno, Aleksandar Đorđević i igrači su oprezni u izjavama uoči utakmice. Ipak, da se ne lažemo, ovo nije era poput one Lerija Ajusa ili Ortiza ili Aroja. Imaju Portorikanci i dalje dobre strelce kao što su Uertas i Klavel, ali u trenutnom odnosu snaga to nije dovoljno ni da se zapreti Srbiji. Nekada NBA igrač Renaldo Balkman je već u godinama i daleko od zenita karijere, pa je Portoriko verovatno najslabiji pod košem. Portorikanci su u grupi C zabeležili pobede u poslednjim trenucima utakmica protiv Irana i Tunisa. U oba meča su pravili preokrete i pogađali teške šuteve u kriznim momentima. Ipak, ova reprezentacija u poređenju sa srpskom trenutno jednostavno nije na istom nivou kvaliteta i trebalo bi očekivati rutinsku pobedu Srbije i pravu pripremu za derbi sa Španijom.

Napustili smo Fošan i preselili se u Vuhan. Ne verujem da će iko biti nostalgičan za našim prvim domaćinom Mundobasketa. Grad je prilično lep i čist, ima najbolji metro kojim sam se vozio u životu, ali… Jednom je zamalo bilo sunčano a onda je padala kiša celog dana. Ljudi su teško disali napolju, kompjuteri i podaci se davili u sporom ili nepostojećem internetu, a komunikacija sa lokalcima se vratila na praistorijski nivo – gestikuliranjem. Neće se to mnogo promeniti ni u Vuhanu, ali mi smo nešto iskusniji.

Posle svega viđenog u prvom krugu takmičenja, Srbija je najozbiljnija ekipa na turniru, ali polako. Bez strpljenja čovek u Kini može lako da poludi.