O karakteru i košarci

Spring Roll 13. sep. 20198:43 > 8:45
Podeli:
fiba.basketball

Tri jutra su osvanula u Donguanu i Pekingu, iako je Srbija izgubila od Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Koliko čujem, isti slučaj je i u Srbiji. Izgleda da život zaista ide dalje, ne obazirući se na košarku. Svašta.

Igrali smo protiv Amerikanaca, a to nije vest. I pobedili smo, to je već nešto, bez obzira na okolnosti. U životu mi nije bilo teže da gledam neku košarkašku utakmicu. Ne znaš da li da proslavljaš koš srpske reprezentacije. Jer, svaki novi dobar potez, asistencija ili pogodak, podsećaju koliko su ovi momci dobri i koliko su mogli da naprave u Kini.

Povezano

Još sam išao u školu kad smo poslednji put pobedili SAD. Ta utakmica igrala se kasno noću, a mi smo počeli zagrevanje dok je još bio dan. Kad je Gurović završio sa Amerikancima, prvi put sam zaplakao od sreće u životu. Utakmicu smo gledali na Trgu republike i po završetku smo prošetali do škole u prvu smenu. Nikad nisam naučio algoritme, ali je profesorka informatike prepoznala trenutak. Na tom dvočasu spavao sam na klupi. Sanjao da ćemo biti svetski prvaci. Kad sam se probudio, bio sam do struka u hladnoj vodi fontane na Trgu Nikole Pašića. Bila je hladnija i plića nego što sam očekivao. Ali, šta su povreda ili prehlada u odnosu na titulu prvaka sveta.

Sedamnaest godina kasnije našao sam se u Donguanu, gradu u koji nikad nije trebalo da dođem. Dan posle poraza od Argentine pitao sam Bogdana Bogdanovića da li se oporavio posle neuspeha. Kiselo se osmehnuo i upitao me: A ti? Setio sam se klupe od pet zvezdica kad sam legao u krevet u hotelu posle Argentine. Ovoga puta kad sam se probudio, mogao sam samo da konstatujem da sam zakasnio na doručak. Ionako bi bilo gorko.

Posle poraza od Argentine dobio sam mnogo poruka i mogu se objediniti u jedno pitanje: Ko se pobio u reprezentaciji? Srpski košarkaški navijač ne može da shvati da je moguće jednostavno loše odigrati, istorija ga je naučila da ako je sve u redu u međuljudskim odnosima, da će i rezultati doći. I zaista, u prošlosti, srpske ekipe su vrlo retko dobro igrale utakmice koje nisu za najviši plasman, jer bi uglavnom dolazilo ili do pada morala ili do žestokih svađa. Ovi momci su izgubili dostojanstveno, reklo bi se isuviše za srpske sportske standarde. Zbog takvog stava i pribranosti uspeli su da odigraju vrlo dobar meč i savladaju SAD.

Ipak, postavlja se drugo pitanje, da li bi bilo drugačije da je bilo nekoga ko bi se pobio sa Argentincima? Ko bi nekom ne striktno košarkaškom reakcijom probudio ostale. Da Ii je ova ekipa isuviše “fina” za bezobrazne protivnike poput Španije i Argentine? Videli smo da kada igraju svoju košarku, da je to najlepša stvar na svetu, ali kada iim ne ide, onda je vrlo bolno, za njih fizički, od udaraca čvršćih protivnika, za nas mentalno, jer na teži način shvatamo da neće biti medalje. To su stvari koje će za ubuduće morati da nauče srpski igrači. Nedostajala im je oštrina. Možda ih je malo uspavala i kineska kolotečina jer su skoro mesec dana u ovoj zemlji, a to nije lako. Jedna od većih mana ranijih selekcija znali su da budu neumereni noćni izlasci, ali to ovde nije bio problem. Štaviše. U Kini hoteli predstavljaju svojevrsne oaze iz kojih ne želite da idete nigde, jer je napolju uglavnom teško opstati. Bukvalno odlazak do obližnje prodavnice predstavlja ozbiljan utrošak energije. Što reče Nemanja Bjelica, bar da smo izlazili i provodili se…

Uvek je lepo pobediti protivnika poput SAD, ali malo je reći da su osećanja bila pomešana. Ako se nešto dobro može izvući iz ovog turnira, to su svakako ponos i dostojanstvo ekipe, koja je posle poraza pokazala da dubljih problema osim onih na parketu nema. I to je dobar osnov za dalje.

Međutim, uticaj NBA lige na ovu ekipu je itekako vidljiv. Dve NBA ekipe, srpska i američka, ispale su sa takmičenja u dve večeri u Donguanu. Srpski NBA igrači su se izvinjavali naciji, svesni da su bili ispod očekivanja, ali su ipak konstatovali da život ide dalje i da se treba spremiti za narednu utakmicu, pa makar ona bila i nebitna. Greg Popovič je pet minuta posle poraza od Francuske i bukvalno izjavio: “Život ide dalje”. Za navijače u Srbiji nešto sporije će krenuti dalje od onih u, recimo, Teksasu, ali to je NBA filozofija. Koliko god si dobar ili loš večeras, već sutra ili prekosutra na programu je nova utakmica i moraš da budeš spreman.

Velika prilika je propuštena, ali dostojanstvo i visok nivo ponašanja igrača u teškim situacijama nagoveštavaju da temelji za naredne akcije postoje, samo treba biti pametniji.

Napustili smo Donguan pod okriljem noći. Taksista nas je pitao uz pomoć prevodioca na telefonu da li smo često u ovom gradu. Ne daj Bože! Ionako nikad nije trebalo da dođemo tu.