Uspela generalna proba, Crna Gora bolja od Poljske

Vesti 27. avg. 201915:38 > 15:40
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore u generalnoj probi pred debitantski nastup na Svetskom prvenstvu, pobedili su Poljsku sa 70:65 i sada čekaju duel sa selekcijom Grčke.

Prevagu na tasu Crne Gore u jako važnom meču sa pishološkog aspekta doneli su Nikola Vučević sa 13, Bojana Dubljević i Nemanja Radović sa po 11 poena, Petar Popović sa 10, Nemanja Radović sa devet i Dino Radončić sa šest poena. U meču protiv Poljske, odmarali su Nikola Ivanović koji ima problema sa stopalom, ali će biti spreman za Mundobasket i Marko Todorović.

Uskoro se očekuje da selektor Zvezdan Mitrović saopšti spisak od 12 igrača koji će imati čast i privilegiju da brane ugled Crne Gore na prvom Mundobasketu u istoriji. Podsećanja radi Crna Gora je već ispisala stranicu istorije kada je Svetsko prvenstvo u pitanju, kao država sa najmanjim brojem stanovnika koja je izborila plasman na planetarnu smotru.

Duel sa Poljskom je doneo baš ono što je trebalo selekciji Crne Gore. Veliku borbu za svaki pedalj terana, za svaku loptu. Izabranici Zvezdana Mitrovića su bili za nijansu bolji u prvoj deonici – 15:13, Poljaci u drugoj – 27:28. Velika borba sa izuzetno jakim i agresivnim odbranama viđena je i u trećem kvartalu, ali je Crna Gora u režiji Bojana Dubljevića i Nemanje Radovića, kojima su dobro asistirali Dino Radončić i Nikola Vučević uspela da stekne suficit od pet poena – 51:46.

Poljaci se nisu predavali, nastojali su da stignu do preokreta, ali za razliku od prehodnog meča sa selekcijom Nigerijem, Crnogorci nisu dozvolili novi poraz. Želili su pobedu, želeli su da sa trijumfom uđu u duel sa Grčkom. Uspeli su u tome. U jednom trenutku Crna Gora je imala i dvocifrenu prednost u poslednjem kvartalu. Više nego zasluženo je stigla do pobede, uz veoma dobru igru. Ruku na srce, Crna Gora je i u mečevima sa Francuskom, Argentinom, Brazilom, Iranom i Nigerijom imala jako dobre momente i jako dobre periode igre, ali je pre Poljske, pobedila jedino Iran.

Sada sledi analiza rivala, priprema taktike, osmišljavanje strategije za duele sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelendom.
Impretiva nema, ali su svi u državnom timu Crne Gore jasno poručili da su svesni da je plasman na Mundobasket istorijski uspeh, ali da u Kinu nisu došli samo da bi učestvovali. Izabranici Zvezdana Mitrovića su obećali borbu do poslednjih atoma snage za plasman u drugu fazu. Da li će uspeti u tome saznaćemo veoma brzo.