FIBA: Srbija i dalje favorit, Bumersi prestigli Furiju

Vesti 28. avg. 201915:42 > 15:44
Podeli:
kss.rs

Po prognozi FIBA Srbija je i dalje glavni favorit za zlatnu medalju na šampionatu sveta u Kini. Drugi favorit je reprezentacija Sjedinejnih Američkih Država, a treći je ekipa Australije.

Na listi favorita ili kako to FIBA naziva „Power rankings“, nema promena na prve dve pozicije. Srbija je i na prethodnoj listi bila prvoplasirana, a činjenica da „orlovi“ nisu imali niti jedan poraz u pripremnom periodu i jedina su neporažena ekipa je doprinela da se tu situacija ne promeni. 

Povezano

 FIBA inače piše da je sigurno lep osećaj estonskim ili izraelskim košarkašima koji su savladali Srbiju u kvalifikacijama jer su baš „olrovi“ sada prvi na ovoj listi. FIBA takođe poredi i ovu godinu sa 2002. kada je reprezentacija Jugoslavije u Indijanapolisu započela put ka svetskoj tituli protiv Angole, a upravo je ta afrička selekcija u subotu prvi rival Srbiji. 

Na drugom mestu su i dalje Amerikanci koji su u Melburnu doživeli prvi poraz u pripremama od Australije. Selekcija Sjedinjenih Država će i dalje biti tim koji će svako želeti da izbegne u nok-aut fazi, a treba napomenuti da Amerikanci nemaju poraz na zvaničnim utakmicama od 2006. i Japana kada ih je u polufinalu savladala Grčka. 

Prva promena u odnosu na prethodnu FIBA „Power ranking“ listu je na poziciji tri. Činjenica da su dobili Amerikance stavila je Australijance na to mesto, a Španci koji su bili treći favoriti sada su četvrti. Peti favoriti su Francuzi, šesti Grci, dok je Litvanija pala sa šestog na deveto mesto. Ispred Litvanaca su se našli Nigerijci i Argentinci koji su interesantno u istoj grupi. 

Deseti na listi su Brazilci, slede Turci, Nemci, Kinezi, Tunišani, pa tek onda rivali Srbije u grupnoj fazi Italijani. Crnu Goru je FIBA stavila tek na 23. poziciju i prognozira joj najlošiji rezutlat u odnosu na sve ostale evropske ekipe. 

Kompletnu listu pogledajte ovde.