Kljajić za SK: Crna Gora može u drugu fazu

Vesti 31. avg 201917:15 > 17:17
Podeli:
fiba.basketball

Jovan Kljajić je stigao u Crnu Goru. Jedan od najtalentovanijih igrača planete, bio je na spisku za Mundobasket sve do utakmice sa Poljskom. Posle pobede, selektor Mitrović je saopštio su Kljajić i Čarapić zalog za budućnost.

Momci koji su svetla budućnost košarke u Crnoj Gori, koji su osnova na kojoj će se graditi budućnost u kojoj je primarni cilj kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu, okrenuli su se klupskim obavezama, ali su svim srcem i dalje uz reprezentaciju.

Da li Crna Gora može do drugog kruga takmičenja? Može i hoće! Znam da su momci spremni i da niko to ne želi više od njih. Trebaće im samo malo sreće da stignu do još jednog podviga. Istovremeno, siguran sam da će hrabrošću, srčanošču i borbenošću, zaslužiti neophodnu dozu sreće da stignu do velikog uspeha”, rekao je Jovan Kljajić za Sport Klub i nastavio:

Atmosfera u reprezentaciji je sjajna. Momci su spremni, nemaju nikakav pritisak, ali imaju veliku želju da pokažu svetu da iako smo najmanja zemlja koja je ikada učestvovala na Svetskom prvenstvu, da smo nacija koja voli i igra košarku srcem. Mislim da će baš to jedinstvo u ekipi, drugarski odnos selektora i ozbiljne pripreme koje smo odradili doprineti da Crna Gora pruži maksimum i obraduje naciju još jednim podvigom, odnosno prolaskom u drugu fazu takmičenja na Mundobasket”.

Jovan Kljajić je ovog leta branio boje državnog tima na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, na kojem je ostvaren primarni cilj, odnosno opstanak u diviziji A. Odmah zatim, Kljajić je nastavio pripreme sa seniorskom reprezentacijom za Mundobasket, a malo je nedostajalo da postane jedan od najmlađih igrača na Mundobasketu.

Naravno da nisam razočaran, naprotiv. Potajno se jesam nadao da ću biti najmlađi igrač na Svetskom prvenstvu, ali sam neizmerno srećan, ponosan i zahvalan za ukazanu priliku i nezaboravne trenutke provedene sa našom reprezentacijom. Posebnu zahvalnost dugujem Blagoti Sekuliću, jer se odrekao Mundobasketa da bi ustupio mesto meni. Iskreno se nadam da ga nisam razočarao i da sam opravdao njegova očekivanja. Naravno, zahvalnost dugujem i selektoru Zvezdanu Mitroviću, koji mi je pružio šansu i dao značajnu minutažu, posebno u mečevima protiv Irana i Nigerije i na taj način pokazao da veruje u mene”, naglasio je Jovan Kljajić i dodao:

Pratiću dešavanja na Mundobasketu pomno i od sveg srca navijati da državni tim izbori plasman u drugu fazu, da napravi novi podvig. Vremena za odmor nema, jer je naredna klupska sezona već počela. Vrlo brzo moram da se priključim pripremama Gran Kanarije. Učešće na Evropskom šampionatu za juniore i pripreme sa seniorskim državnim timom su bile od ogromnog značaja. Bolji sam i spremniji igrač nego što sam bio. Ne kaže se slučajno da je bitno napredovati iz dana u dan. Jako sam zadovoljan letom koje se polako bliži. Imao sam priliku da igram sa najboljim igračima u Crnoj Gori i širom sveta, da pokažem da iako sam najmlađi, mogu da igram seniorsku košarku na najvišem nivou.”

Jovana Kljajića sada očekuju nova iskušenja u Gran Kanariji, napredovanje iz dana u dan, a zatim kvalifikacije za seniorsko Evropsko prvenstvo u kojima će rivali Crnoj Gori biti Nemačka, Francuska i gotovo sigurno Velika Britanija, kao i učešće na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina narednog leta.