Orlovi pobedu do četvrtfinala, ko nema prava na kiks?

Vesti 5. sep 201917:15 > 06. sep 2019 7:39
Podeli:
fiba.basketball

Posle šest dana takmičenja u prvoj fazi Svetskog prvenstva ostalo je 16 ekipa koje su i dalje u konkurenciji za osvajanje medalja. One će biti raspoređene u četiri grupe po četiri ekipe i prenose sve poene koje su do sada ostvarile. U najtežoj poziciji su Grci i Litvanci koji nemaju prava na kiks.

U grupi J u kojoj je Srbija su još Portoriko i Španija koji stižu iz grupe C, kao i Italija sa kojom je Srbija već igrala i neće igrati ponovo. Svi poeni koje su ostvarile ove selekcije se prenose u drugu fazu pa su tako na čelu tabele sada Srbija i Španija sa skorom 3-0, dok Italija i Portoriko imaju 2-1. 

fiba.basketball

Prvi meč Srbija igra sa Portorikom u petak od 10 i 30, dok istog dana od 14 i 30 igraju Italija i Španija. Drugo kolo druge faze otvaraju Italija i Portoriko, a zatim igraju Srbija i Španija. Portoriko i Italija maltene nemaju prava na kiks jer bi poraz vrlo verovatno značio da ispadaju sa Svetskog prvenstva. 

Prva dva tima iz grupe J se ukrštaju sa prva dva tima iz grupe I u kojoj maksimalan učinak imaju Poljska i Argentina, dok Rusija i Venecuela imaju dve pobede. Rusima, koji nisu bili ubedljivi u prvoj fazi je ključan meč već u subotu kada budu igrali protiv Poljaka od 10 časova, dok se Argentina sa maksimalnim učinkom smatra za glavnog favorita za prvo mesto. 

fiba.basketball

Što se tiče druge strane kostura u grupi K su na prvom mestu Brazil i Sjedinjene Države sa maksimalnim učinkom, dok Grčka i Češka imaju skor 2-1. Grčka će odmah u subotu imati ključan duel i to će biti veoma težak zadatak za Janisa Adetokunba i njegove saigrače. Tada će igrati sa Sjedinjenim Državama, a ako izgube verovatno će moći samo da pakuju kofere jer će Brazilci biti veliki favoriti protiv ekipe Češke. Posle Čeha Brazil će u drugom kolu igrati sa Amerikancima, a Grci će za rivale imati Čehe. 

fiba.basketball

U grupi L postoji veoma slična situacija jer su favoriti za medalje Australija, Litvanija i Francuska u istoj grupi, a samo dva tima mogu u četvrtfinale. Grupu popunjava Dominikanska Republika koja je iznenadila Nemce, a veoma je teško očekivati da ova ekipa napravi još jedno iznenađenje protiv Australije ili Litvanije. Australija i Francuska imaju maksimalan učinak, a Litvanija će odmah na startu u subotu imati meč posle kog će ili ostati u igri ili će moći da zakazuje kartu za Viljnus. Potencijalna pobeda Litvanaca će značajno začiniti stvari u grupi L, jer će onda duel Francuza i Australijanaca biti presudan za te dve selekcije. 

fiba.basketball

Osim što će se ekipe boriti za medalje boriće se i za plasman na Olimpijske igre. Dve selekcije iz američke zone kvalifikacija, tu spadaju i Južna i Severna Amerika, ići će direktno u Tokio, a isto važi i za dve najbolje evropske reprezentacije. Australija je jedini predstavnik azijske zone pa ta selekcija ide na Igre u Tokio, dok će svi ostali učesnici druge faze sigurno igrati kvalifikacije za najveću svestsku sportsku smotru. 

Afrika će imati jedan tim na Olimpijskim igrama i to će biti najbolje plasirani tim od 17. do 32. mesta. Svi timovi koji su završili na trećoj i četvrtoj poziciji u grupama u prvoj fazi igraju u ovom razigravanju po istom principu kao i ekipe koje se bore za medalje. 

U grupi M su Nigerija, Kina, Obala Slonovače i Koreja, u grupi N Tunis, Angola, Iran i Filipini, grupu O Turska, Novi Zeland, Crna Gora i Japan, a u grupi P Nemačka, Kanada, Jordan i Senegal. Timovi koji su prvoplasirani u ovim grupama biće raspoređeni od pozicije 17. do 20, timovi na drugom mestu od 21. do 24. i tako dalje. U slučaju istog broja pobeda najvažnija će biti koš razlika.