Bumersi već u Tokiju, ko će još na OI?

Vesti 5. sep. 201921:16
Podeli:
fiba.basketball

Posle prve faze na Svetskom šampionatu u Kini poznat je već jedan učesnik Olimpijskih igara. To će biti Australija, a u najmnogoljudnijoj zemlji sveta podeliće se još šest olimpijskih viza.

Kako se vize dele po formuli po dve za evropski i američki kontinent i po jedna za Afriku, Aziju i Okeaniju, Australija je kao jedini preostali tim iz zone Okeanije automatski izborila vizu za Tokio. Bumersi su praktično mogli da otvore šampanjac kada su Novozelanđani izgubili od Grčke i tako izgubili priliku da se plasiraju među 16 najboljih.

Nama najzanimljivija je situacija sa evropskih selekcijama. Sa Starog kontinenta za dve vize boriće se Rusija, Srbija, Španija, Italija, Grčka, Češka, Francuska i Litvanija. Jedna će sigurno ispasti pre četvrtfinala, pošto su Srbija, Španija i Italija u istoj grupi, a sva je prilika da će bar još jedna, pošto Grčka i Češka imaju pobedu manje od SAD i Brazila u svojoj grupi. Takođe, mogao bi filter da se smanji i posle direktnog duela između Litvanije i Francuske, jer tu je i Australija koja ima maksimalan učinak. Mada, moguće je i da obe evropske prođu u četvrtfinale, ako Litvanci dobiju Francusku i autsajdera Dominikansu Republiku i Francuska dobije Australiju. Tada bi se napravio krug tri ekipe Litvanije, Australije i Francuske.

Povezano

Za sada je jasno da sigurnu vizu donosi plasman u finale, a možda bi mogao i u polufinale ukoliko među četiri najbolje pored dve evropske prođu i dve neevropske ekipe. Trenutno od tih ekipa dobru poziciju za tako nešto imaju već pomenuta Australija, SAD, Brazil i Argentina, koje sve imaju maksimalan učinak.

Pored Argentine, SAD i Brazila u konkurenciji za direktne vize sa američkog kontinenta još su Dominikanska Republika, Portoriko i Venecuela. Ali realno je da se za vize bore Gaučosi, Ameri i Selesao, dok bi čudo bilo da se jedna od preostale tri nađe u četvrtfinale.

Kina je imala idealnu priliku da u direktnom duelu sa Venecuelom pobedom obezbedi olimpijsku vizu. Ovako će morati da se bori da prvo mesto u Grupi M za plasman od 17. do 32. mesta sa Nigerijom, Obalom Slonovače i Južnom Korejom za prvo mesto, a ako zabeleže obe pobede protiv Južne Koreje i Nigerije, sigurno će obezbediti olimpijsku vizu. Kiks Kineza čekaju Iran i Jordan, ali to je manje realno. Slično je i što se tiče jedne vize za afrički kontinent, ali tu je veoma moguće da će odlučivati koš razlika, s obzirom da su na vodećim pozicijama u grupama Nigerija, Angola i Tunis sa istim učinkom 1-2. Angola i Tunis su u istoj grupi i njihov direktan duel će jedne izbaciti iz konkurencije, a onda je moguće da pobednik ima i na kraju isti učinak kao i Nigerija, pa bi mogla koš razlika da odlučuje. Tu je i Senegal sa sva tri poraza, pa će pokušati da sačeka kiks ove tri reprezentacije. U borbama za plasman od 17. do 32. mesta nema kasnijeg razigravanja, već se plasman određuje tako što se prvaci grupa na osnovu učinka rangiraju na mesta od 17. do 20. drugoplasirani od 21. do 24. trećeplasirani od 25. do 28. i četvrtoplasirani od 29. do 32.

Međutim, dele se i vize za kvalifikacione turnire. U kvalifikacijama učestvovaće ukupno 24 tima. Formula određivanja učesnika je sledeća. Prvih 16 ekipa koje se ne plasiraju direktno imaju osigurane kvalifikacije. To znači da su sve ekipe iz druge faze sigurne u kvalifikacijama, samim tim i Srbija, kao i prvih sedam ekipa iz donjeg doma. Preostalih osam viza dele se po formuli po dve za preostale učesnike iz Amerike, Evrope, Afrike i Azije. Što se Crne Gore tiče, može se reći da je 99% osigurala kvalifikacije jer je gotovo nemoguće da u njihovoj Grupi O Turska ne izbori prvo mesto pored još Novog Zelanda i Japana. A ako Crna Gora bude bolja od Turske ili Nemačke, to je sigurno obezbeđeno mesto. Najrealnije je da sve tri evropske reprezentacije izbore olimpijske kvalifikacije.