FIBA priznala grešku: Suspendovane sudije sa LTU-FRA

Podeli:
fiba.basketball

Svetska košarkaška organizacija odbila je žalbu Košarkaškog saveza Litvanije zbog loših odluka koje su baltičku zemlju koštale pobede protiv Francuske, ali je kaznila sudije sa problematičnog meča.

Košarkaši Francuske osigurali su plasman četvrtfinale prvenstva pobedom nad Litvancima u krajnje dramatičnom finišu.

Povezano

FIBA je objavila da do kraja prvenstva neće suditi trojka koja je delila pravdu na spomenutom meču, a nju su činili Španac Antonio Konde, Venecuelanac Danijel Alberto Garsija Nijeves i Argentinac Leandro Leskano.

Nakon pregeldavanja snimka sa meča između Litvanije i Francuske koji se igrao sedmog septembra, FIBA je odlučila da je tokom izvođenja poslednjeg slobodnog bacanja na 30.8 sekundi do kraja poslednje četvrtine napravljena greška. Francuski igrač sa brojem 27 (Rudi Gober) dotakao je obruč dok je lopta bila u kontaktu sa njim. Pravila odluka je trebalo da bude dodeljivanje poena reprezentaciji Litvanije. Arbitri sa tog meča neće suditi u nastavku prvenstva“, navodi se u saopštenju FIBA.

Francuska je tom pobedom obezbedila prvo mesto u grupi L i igraće u četvrtfinalu šampionata, dok Litvanci nisu izborili plasman među najboljih osam timova na prvenstvu u Kini.