Košmarni 21. vek za NBA trenere se nastavlja

Vesti 12. sep. 201922:39 > 22:53
Podeli:
Ethan Miller Getty Images Sport

Porazom od Srbije u borbi za plasman od petog do osmog mesta košarkaška reprezentacija SAD dotakla je samo dno. A kao i u prethodnih nekoliko navrata, teret neuspeha spao je na NBA trenera.

Od kada je Rudi Tomjanovič, vlasnik dva šampionska prstena, sa selekcijom SAD osvojio olimpijsko zlato na prelazu dva milenijuma, NBA treneri nisu imali uspeha kao selektori reprezentacije. Makar ne one najveće, jedine koji se podrazumevaju preko bare. Poslednji u nizu koji nisu uspeli je, po mnogima najbolji NBA trener ovog veka Greg Popovič.

Povezano

Paradoksalno glavnokomandujući San Antonio Sparsa biće upamćen kao čovek koji je vodio reprezentaciju do najlošijeg plasmana na nekom velikom takmičenju ikada. Takođe, Kina nije jedini Popov „greh.“ On je bio i u stručnim štabovima 2002. i 2004. u kojima je osvojena „samo“ jedna bronza i zabeležen, do ove godine, najgori plasman na velikim takmičenjima – šesto mesto.

Pored Popoviča od NBA trenera na čelu košarkaške reprezentacije bili su Džordž Karl i Leri Braun. Prvi je vodio Amerikance u čuvenom Indijanapolisu i biće upamćen kao prvi selektor koji je sa NBA igračima doživeo poraz na nekom velikom takmičenju, pošto su Amerikanci osvajali olimpijska zlata u Barseloni 1992, Atlanti 1996. i Sidneju 2000. kao i svetsko u Kanadi 1994. bez poraza. Jedine neuspehe u tom periodu reprezentacija je doživela 1998. kada je na Svetskom prvenstvu zauzela tek treće mesto pod Rudijem Tomjanovičem, ali tada nisu igrali NBA igrači zbog lok auta. Argentinci su te 2002. naneli prvi poraz Amerikancima, ali se nije stalo na tome. Meru su im uzeli SR Jugoslavija u četvrtfinalu i Španija u borbi za peto mesto.

Usledio je nešto „blaži“ neuspeh u Atini. Tada je šampionski trener sa Pistonsima Leri Braun, doživeo takođe tri poraza, ali je imao sreće da se kući vrati sa medaljom. On je bio ujedno i poslednji NBA trener do Popoviča, koji je vodio nacionalnu selekciju. Od 2004. kormilo je preuzeo koledž trener Majk Šiševski i vodio je Amere do dva olimpijska i dva svetska zlata i bronze u prvom takmičenju svog mandata 2006. na Svetskom prvenstvu.

Očigledno da, makar u ovom veku, NBA trenerima nikako ne idu takmičenja pod ingerencijom FIBA. Da li su u pitanju pravila, način igre protivnika ili nešto treće, ostaje da se vidi. Možda je to nešto treće ipak najbliže konačnom odgovoru, a to je činjenica da nijedan od ove trojice trenera, Karla, Brauna i Popoviča nije računao na najjače sastave i da se suočavao sa brojnim otkazima.