Srbija prva po asistencijama, poenima, razlici

Vesti 16. sep. 20193:03 > 3:32
Podeli:
Zhong Zhi/Getty Images

Košarkaši Srbije su na Svetskom kupu u Kini postigli najviše poena na turniru, imali su i najveći broj asistencija i najveću prosečnu razliku kojom su tukli svoje protivnike, dok je Bogdan Bogdanović takođe imao odličnu statistiku koja ulazi u anale ovog takmičenja.

Srbija je sa 753 poena najefikasnija ekipa na Svetskom prvenstvu, ali interesantno ne vodi po prosečnom broju poena. Tu je najbolji Novi Zeland koji je po meču postizao 99,4 poena ali je taj tim odigrao četiri utakmice manje od „orlova“. Srbija je imala najviše asistencija u proseku (25,4) dok je takođe reprezentacija koju je predvodio Aleksandar Đorđević imala najjaču klupu koja je donela 324 poena. 

Srpska reprezentacija je imala najveću prosečnu razliku, +19,4 a takođe je imala najbolji šut iz igre (53%) što je najbolji rezutlat od početka ovog veka. 126 poena koje je Srbija postigla protiv Filipina je najviše što je neka evropska selekcija postigla na jednom meču još od 1990. kada su Španci Korejcima dali 130 poena.

Što se tiče Bogdana Bogdanovića njegovih 35 trojki je rekord ovog takmičenja, ali njega deli sa Portorikancem Lerijem Ajusom koji je isti broj pogodaka sa perimetra ubacio 1994. godine. Bogdan je imao najviše poena na Svetskom kupu, jedini je uz Petija Milsa koji je imao dve utakmice preko 30 poena, a takođe je postao najbolji poenter Srbije na ovom takmičenju sa ukupno 291 postignutim poenom. 

Miroslav Raduljica ulazi u anale Svetskog kupa jer je prvi još od 1994. koji je bio dvocifren a da je pogađao samo sa penala. Bilo je to u meču sa Italijom kada je imao 12 poena. Nemanja Bjelica je bio jedini igrač na ovom takmičenju koji je ubacio preko 20 poena u jednom duelu a da nije promašivao. To je ovaj krilni centar uradio protiv Filipina. 

Luis Skola je u Kini postao drugi strelac ovog takmičenja sa 716 poena, dok je Oskar Šmit i dalje najbolji sa 903. On je najbolji strelac u mečevima nok-aut faze na Svetskim prvenstvima, a takođe je i igrač koji je najduže čekao da se ponovo pojavi u finalu. Posle 17 godina i Indijanapolisa legendarni Argentinac je još jednom igrao meč za zlato.