Mundobasket u brojevima

Vesti 16. sep. 201916:44 > 16:46
Podeli:
Lintao Zhang/Getty Images

Kao što već znamo, statistika retko kada nešto znači u sportu. Veći posed lopte, ne znači i povoljniji rezultat, kao što ni bolji procenat šuta za tri poena u košarci ne donosi nužno pobedu.

Ipak, zanimljive činjenice koje nam donose brojevi nakon velikih turnira svakako su nešto čemu ne možemo da odolimo.

Svetsko prvenstvo u Kini bilo je po mnogo čemu specifično. Sudeći prema tviter profilima kolega novinara hrana je bila glavna tema. Vremenske (ne)prilike, uslovi u dvoranama, zagađenost vazduha i brzi vozovi takođe su obeležili Mundobasket.

Osim navedenog, ovogodišnji Šampionat sveta obeležile su i zanimljive cifre:

-Na utakmicama ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u košarci prosečno je beleženo 159 poena po meču – najbolji prosek u postignutim poenima po utakmici još od Svetskog prvenstva 2002. godine (167.3 poena po meču).

-Prosečan učinak u šutu za tri poena je 34%. Inače, to je najniži prosečni procenat šuta za tri na svetskim prvenstvima od 1994. godine.

-Prosečan učinak u šutu sa linije penala je 74.9%. To je najviši prosečni procenat sa linije za slobodna bacanja od Mundobasketa 1994. godine.

-Na ovogodišnjem Mundobasketu se 15 puta dogodilo da tim postigne 100 ili više poena na utakmici. To je više nego na prethodna dva svetska prvenstva zajedno, na kojima se to dogodilo ukupno 12 puta.

-62 dabl-dabl učinka zabeležena su na ovogodišnjem turniru.

-Devet puta je dabl-dabl učinak na Mundobasketu u Kini ostvaren kroz poene i asistencije.

-Obala Slonovače, Japan, Filipini i Senegal su četiri tima koja su poražena u svim mečevima (5) na Svetskom prvenstvu 2019.