FIBA: Ko će se sve boriti za mesto na OI 2020?

Vesti 19. sep 201911:25 > 11:26
fiba.basketball

Svetska košarkaška federacija (FIBA) objavila je listu od 24 učesnika za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Po završenom Mundobasketu poznato je osam učesnika – Japan kao domaćin, zatim Argentina, Australija, Francuska, Iran, Japan, Nigerija, Španija i SAD.

Povezano

Preostala četiri mesta rezervisana su za pobednike četiri kvalifikaciona turnira koji će se održavati u periodu od 23. do 28. juna naredne godine.

Ti turniri uključivaće 16 sledeće najbolje plasiranih timova sa Mundobasketa, uz po dve selekcije sa svakog kontinenta koje su najbolje plasirane na listi FIBA. To su Angola i Senegal, Meksiko i Urugvaj, Kina i Južna Koreja, kao i Hrvatska i Slovenija.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović najavio je da će, kao i 2016. godine, Srbija zatražiti domaćinstvo jednog od turnira.

Nosioci još nisu određeni, ali Srbija bi trebalo da bude među njima jer je na listi FIBA prva među reprezentacijama koje već nisu obezbedile plasman.

Evo spiska svih selekcija koje će učestvovati u kvalifikacijama: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Nemačka, Grčka, Italija, Južna Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj, Venecuela.

Olimpijski turnir u košarci na programu je od 25. jula do 9. avgusta sledeće godine.