Iz šampionske baze: Nemcima politika važnija od fudbala

Ruža 13. jun. 201819:35 > 19:37
Podeli:
Ruža Ilić

Kada se konferencija za medije naprasno preseli iz trening-centra u hotel, pa se potom odloži sa 14, na 14.30, 14.45 pa na kraju na skoro 16.00, a da se pri tom niko ne buni, ni domaći ni inostrani novinari, shvatiš da to mogu samo šampioni.

Iz Moskve piše: Ruža Ilić

Ipak, odlaganje je imalo smisla s obzirom na to da se na prvoj zvaničnoj konferenciji novinarima, uz selektora Leva, obratio i predsednik saveza Rajnhard Grindel, koji je čekao da sazna kome pripada organizacija Svetskog prvenstva 2026. u čijem je glasanju učestvovao.

„Čestitam SAD, Kanadi i Meksiku na dobijenom domaćinstvu. Mislim da imaju veliki potencijal da Mundijal 2026. godine bude jako kvalitetno organizovan, a Maroku bih čestitao na izuzetnoj prezentaciji uz savet da ubuduće razmisle o udruženom domaćinstvu sa nekom od država sa svog kontinenta“, istakao je na početku predsednik Nemačkog fudbalskog saveza, čime je indirektno poručio da će od sada pa nadalje kandidati sačinjeni od više zemalja imati prednost u odnosu na pojednice.

Kao fudbalski čovek sa političkom pozadinom, to je objasnio činjenicom da će se tako izbeći kontroverze koje su pratile ovogodišnje domaćine Rusiju i naredne Katar, oko kojeg se i dalje nije slegla prašina.

Većina konferencije protekla je u političkim temama, o tome kako Rusi treba da se ophode prema navijačima zemalja sa zapada, da li su ovacije koje je na kongresu dobio Putin dobre za sport i koliko je važno da američki predsednik Donald Tramp ne bude previše uključen u organizaciju Svetskog prvenstva koje nas očekuje za dva ciklusa, čime je jasno stavio do znanja svoje mišljenje o njegovoj politici.

Priču o politici prekinulo je pitanje za selektora Leva o zdravstvenom stanju ekipe:

„Uprkos izuzetnim uslovima u trening-centru fudbalskog kluba CSKA, mislim da je trava bila viša nego što bi trebalo, zbog čega mislim da je Draksler izvrnuo zglob, ali već sada mogu da kažem da ne očekujem da će to uticati na njegov nastup protiv Meksika. Kedira ima problema sa leđima zbog čega je više vremena proveo na terapiji, ali i na njega verujem da ću moći da računam u nedelju.“

Ruža Ilić

Na situaciju u kojoj se našla Španija posle otkaza Lopetegija, Lev je rekao da potez Real Madrida pre svega nije neočekivan, ali da ne može da sagleda pravu situaciju iz svoje perspektive.

Opet smo se vratili na politiku pitanjem o statusu Mesuta Ozila, koji se pre nekoliko nedalja fotografisao sa turskim predsednikom Redžepom Erdoanom, sa čijom se politikom ne slaže Nemačka, posebno zbog činjenice da se nemački novinar trenutno nalazi u zatvoru u Turskoj.

Odgovor na tu škakljivu temu preuzeo je predsednik saveza:

„Isti stav koji smo imali prema Mesutu, u ovoj situaciji, imali bismo da je to uradio sa Angelom Merkel. Ipak, on je sastavni deo ovog tima, važan igrač za nas, zbog čega očekujemo da će navijači ipak imati razumevanja. O tome koliko navijači veruju u ovaj tim govori podatak da su sve karte za nemačke utakmice do kraja takmičenja rasprodate i se očekuje veliki broj turista iz Nemačke. Mi ćemo se takođe uključiti i u veliki broj događaja van samog terena, a koji su inspirisani prvenstvom, kao što je ‘Youth Exchange Program’ u Kazanu koji finansiramo“.

S obzirom na to da se grupa u kojoj je Nemačka ukršta sa grupom u kojoj se nalazi Srbija, postavili smo pitanje vidi li Lev uopšte izabranike Mladena Krstajića kao potencijalne protivnike ili mu je najbitnije da po svaku cenu izbegne Brazil:

„Srbija ima jako dobre pojedince i kao tim su odigrali kvalifikacije izuzetno dobro. Švajcarska takođe, dok je Brazil favorit ne samo u grupi, već na celom prvenstvu. Ipak, ne smem sebi da dozvolim taj luksuz da razmišljam četiri koraka unapred, pre nego što napravimo prvi i zbog toga smo svi fokusirani samo na prvu utakmicu. Svakako, pratićemo sve ekipe iz grupe sa kojom se ukrštamo tokom predstojećih mečeva“.

Pogledajte i izjavu koju je ekskluzivno za srpske medije dao novinar RTL Klaus Jakob o tome koje slabosti ima Nemačka iznutra, koga očekuje u drugoj rundi i ko su najjače ekipe na Mundijalu.

Originalna izjava:

Sa prevodom: