Levandovski pored Tošića loptu ne bi video

Ruža 19. jun. 201821:17 > 21:21
Podeli:
Kevin C. Cox, Getty Images Sport

Nije ni pored Senegalaca. Ali jeste Šćesni. Kada je prošla pored njega zajedno sa Nijangom.

Pre utakmice saznala sam očekivanja Poljaka, od novinara do navijača, tokom utakmice “pozajmila” struju Brazilcu za informacije o njihovom timu, a na kraju slavila pobedu Senegala sa Meksikancima. Jer to je poenta Svetskog prvenstva, zar ne?

Da se vratimo na Roberta. Još jedna mega zvezda u nizu, sa ulogom kapitena u nacionalnom timu. To se do sada pokazalo kao dobro samo u slučaju Kristijana Ronalda, jer ako ne računamo Nojera (bio je povređen veći deo sezone, niko od njega ne očekuje da preuzme odgovrnost, a i golman je, pa je svakako ima), svi su izgubili utakmicu očekivanja koja im je nametnuta.

Kao što navijači Argentine na dresovima imaju samo jedno ime, tako je i u slučaju Poljske. Levandovski je na svakom koraku, u razgovoru sa navijačima nisam čula nijednog drugog igrača koji bi mogao da postigne pogodak ili prelomi utakmicu.

Pre početka saznala sam da se u medijima u Poljskoj provlače naslovi kako je ova generacija sazrela za titulu, kako oni mogu mnogo, uostalom, zbog toga je ceo stadion danas bio crveno-beo, podrška koju imaju Robert i drugovi je ogromna, ali pesma je stala istog trenutka kada je Senegal postigao vodeći pogodak. Pesma se pretvorila u zvižduke, koji nisu prestali ni kada je Krihovjak postigao gol nade za Poljake, pa su reprezentativci Poljske bukvalno pognutih glava napustili teren. Ako je verovati FIFA korespodentu za poljski tim, dalje od grupe neće moći, jer u prvoj fazi bi se završila njihova priča kada god su izgubili prvu utakmicu na Mundijalu, Videćemo, sada ipak napadaju trofej, zar ne?

Malo struje za mnogo informacija o Brazilu

U poluvremenu utakmice Poljska – Senegal prišao mi je stariji kolega sa molbom da napuni malo svoj telefon jer na Spartakovom stadionu deo novinara dobije sto, a ostali karte, kao što je to bio slučaj sa mnom prošli put kada sam gledala Mesija iz prvog reda. Kada sam saznala da je iz Brazila, naravno da sam mu se ljubazno ponudila za pomoć, čak i da telefon ostane kod mene tokom drugog poluvremena, ali samo ako on tu pauzu od petnaest minuta iskoristi za moja pitanja o selekciji Brazila.

Ruža Ilić

Gospodina Fernanda Valeiku prvo sam pitala da li oni to po svaku cenu žele da izbegnu Nemačku, pa su namerno loše odigrali protiv Švajcerske ili u timu zaista postoji promaja koju možda i Srbija može da iskoristi.

“Ali ja ne mislim da Nemačka sigurno prolazi dalje posle poraza od Meksika. Znate, Šveđani su jako čvrsta ekipa, oni mogu čak sa Nemačkom i na nerešeno da odigraju i tako sebi obezbede prolaz”, počinje svoju priču Fernadno.

Ako time misli da će u slučaju da Nemačka kiksne, ceo svet da zaboravi bruku iz Brazila, prevario se, jer onakva dominacija nije viđena u modernom fudbalu, posebno ne protiv velikana kakav je Brazil. Ipak, posle pobede od 1:0 u poslednjem prijateljskom susretu osetili su veliko olakšanje, to se dalo primetiti.

Utakmica sa Švajcarcima je druga priča.

“Pitao sam Titea zašto u Brazilu lopta samo kruži i od 21 prilike samo 5 šuteva bude u okvir gola. Nisam dobio konkretan odgovor, ali jesam da se igra Brazila još traži i da će na tome raditi do utakmice sa Kostarikom”.

Ipak, ono što su mi i drugi novinari iz Brazila u pres centru potvrdili jeste da je snaga koju Tite ima u tome što ume da kontroliše glave svojih igrača i da im ne dozvoli da previše polete.

Ruža Ilić

Mnogo se govorilo o VAR sistemu i greškama u utakmici Brazil – Švajcerska, ali na kraju krajeva, to je jedna situacija, šta je sa ostalih 85 minuta kada je moćni Brazil trebalo rutinski da dobije tu utakmicu?

Na svetskim prvenstvima jedan od glavnih faktora koji negativno utiču na igru jeste razlika u kvalitetu suđenja arbitara koji dolaze iz Evrope i “ostalih”. Utakmica na kojoj sam sada bila to je dodatno potvrdila, ali kada odigraš onako kako si zamislio, sprovedeš na terenu ono što si trenirao, ni sudija ti ne može ništa.

Ruža Ilić