Samo jedno ime znam – Kristijano Portugal

Ruža 20. jun. 201821:05 > 21:15
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Čovek zvani želja, energija, emocija. Čovek kome je reprezentacija svetinja. I zato je jednostavno - najbolji.

Iz Rusije piše: Ruža Ilić

Ronaldo ima svoju jasnu poziciju na terenu, ali njegova uloga je mnogo više od nje. Čas probija po levoj, čas po desnoj, preuzima defanzivne zadatke kada treba, organizuje saigrače prilikom napada ili odbrane i prvi je da pozdravi golmana posle dobre odbrane ili ga ohrabri posle primljenog gola.

Na terenu se ponaša kapitenski, a van terena? Mega zvezda.

Dva sata sam čekala u miks zoni ne bih li mu postavila pitanje, bila sam spremna da mu se obratim na španskom, igram na tu kartu što sam jedino žensko među gomilom novinara, stala pored Engleza iz BBC-a kojima svi igrači daju izjavu jer su to novinari koji ih godinama prate svuda po svetu, ali na kraju, pokušao je da mi proda foru koja mu baš i nije prošla…

Kulturno mi se nasmešio dok je kao pričao telefonom. Zašto kao? Pa zato što je bio dovoljno naivan (ili ga jednostavnp nije bilo briga) da telefon drži odvojen od uha i da mu se vidi “meni”, a kako ima najveći mogući iPhone, lako sam mogla da vidim pri vrhu da nijedan razgovor nije u toku.

Kako sve vidim? Pa ljudi, bila sam fudbalski sudija, ako sam mogla da “hvatam ofsajd”, telefon Ronalda je sitnica.

No dobro, on je bar glumio da ima opravdan razlog, dok su se Pepe i Kvarežma ponašali baš onako kako to rade i na terenu – folirantski. Lažni osmesi, velika gluma (Pepe šampion kategorije) i mahanje u stilu “obrati se ruci”.

Ronaldo vs Messi

Vratila bih se na onog kome posvećujem ovaj blog – fudbalskom fenomenu današnjice, lično ga smatram najkompletnijim igračem i najvećim radnikom među zvezdama.

Posmatrajući njegovu igru danas, što smatram velikom privilegijom, primetila sam da kada promaši priliku, gleda u nebo i autosugestivno bodri sebe. Glad za golom mu postaje veća i u svakoj narednoj prilici daje još više nego u prethodnoj.

Sa Mesijem je situacija drugačija, on kada promaši, gleda u zemlju, pogne glavu i tu za njega sve staje. I najveći igrači imaju problem sa samopouzdanjem kada je na njih preneta sva moguća odgovornost, samo neki sa tim znaju da se nose, neki ne. Za sada, u toj utakmici vodi Ronaldo.

Clive Rose/Getty Images

Nameštanje za slobodan udarac

Koliko vas nervira to što Kristijano podigne šorts na skali od 0 do Rafa Nadal (znate dobro na šta mislim kad to kažem u pogledu nameštanja opreme)?

Mene izuzetno, ali ono što sam analizirala bio je broj koraka koje napravi pred izvođenje svakog slobodnog udarca, bez obzira na udaljenost od gola ili stranu sa koje se šutira kako bi se svaki put precizno namestio na loptu.

Pre svakog šuta, broji tačno pet koraka unazad u odnosu na loptu, pa se zatim pomeri u levu stranu za korak u širini ramena i namesti tako da mu lopta bude precizno nameštena.

Mogla bih još dosta toga o njemu da kažem, ali zaustaviću se ovde, uz želju da postane jedni igrač sa “tripletom” – titulom evropskog šampiona, trofejom Lige šampiona i Mundijalom u isto vreme.

Slikanje utakmice dronom, radio komentatori…

Procedura za ulazak na svaku utakmicu Svetskog prvenstva je takva da morate da dođete pre utakmice u media centar na tom stadionu gde se igra da preuzmete svoju kartu i posebnu propusnicu za konferenciju ili miks zonu, zavisi za šta ste se prijavili.

Kako su moju kartu dali nekom drugom, mene su smestili za sto rezervisan za “Russia Segodnaya” (Rusija Danas bi to bilo po našem). Zahvaljujući toj poziciji, sedela sam pored čoveka koji dronom slika fudbalsku utakmicu i tako uživala u dokumentovanju svih duela iz vazduha.

Ruža Ilić

Red iznad mene, bili su smešteni radijski komentatori. U odnosu na televizijske, koji su staloženi, fokusirani na teren i televizor za svojim stolom koji im pruža uvid u usporene snimke, zbog radijskih se trese tribina.

U Portugalu na primer, radio se mnogo više sluša kada se prenose utakmice jer je njihov komentator toliko dinamičan i vatren dok prenosi utakmicu, da je i meni ponekad bilo zanimljivije njega da slušam, nego na teren da gledam.

Ruža Ilić

Od sutra se Moskovska Ruža seli u Kaljiningrad i posle dana pauze se javlja sa (lepim) vestima i (pobedničkim) materijalom posle utakmice Srbija – Švajcarska. Navijajte da budem u pravu, iako su žene, realno, uvek u pravu. 

Ruža Ilić