I žene vole fudbal, dosta s glupim forama

Ruža 24. jun. 201816:33 > 16:43
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Jedini su od favorita po grupama koji se nisu “okliznuli” niti mučili. Sigurnost se oseća u svakom segmentu igre. I jedini su koji zaista uživaju u fudbalu na ovom prvenstvu.

Piše: Ruža Ilić

Pre Svetskog prvenstva u Rusiji mnogo se veća prašina digla oko toga što selektor Martinez nije poveo Naingolana nego oko toga koliko kvalitetan sastav on zapravo ima. Sastavljen od igrača koji većinom igraju u engleskoj Premier ligi, belgijski tim bi po prikazanom do sada, mogao da se izdvoji kao potencijalan favorit.

Ruku na srce, čeka ih utakmica sa drugim direktnim konkurentom u grupi, Engleskom, tako da će se pravi karakter “đavola” tek pokazati, ali po onome što je juče na stadionu Spartaka u Moskvi moglo da se vidi, mislim da Englezi dalje nastavljaju kao drugi u grupi.

Navijači Belgije samouvereno su došli u Rusiju verujući da je ova generacija na pragu najvećeg uspeha u istoriji belgijskog fudbala, ludo se zabavljaju na tribinama i kada ih pitate ko im je omiljeni igrač, svaki put čujete drugo ime, što samo govori o tome koliko su Belgijanci ujednačen tim iako im na papiru ne nedostaje zvezda. Ni u prvoj postavi, a ni na klupi.

Raspoloženi Tunišani, koji su kao i Maroko, došli da pokažu koliko mogu i da se ne boje nikoga, juče su se svim raspoloživim snagama borili jer prema navijačima Tunisa, samo to i treba da rade bez obzira na to koji će rezultat biti na kraju.

“Ne idem sa stadiona dok Miču ne postigne pogodak”, bio je moj komentar kolegi novinaru sa kojim sam delila sto jer koliko je samo zicera Batšuaji imao, znala sam da u nekom trenutku to mora da se desi. Nedugo zatim konačno se upisao u strelce, a ja odahnula jer mogu svojim putem.

Žene u Rusiji zbog fudbala, muškarci zbog žena

Pre Mundijala društvenim mrežama kružile su već vrlo dosadne fore kako žena ne prilazi televizoru dok muškarac gleda prvenstvo ili “Dame, izvinite, fudbal je u narednih mesec dana najvažniji”. E pa, momci, izvinite, fudbal je i nama glavni fokus ovog leta!

Da apsurd bude još veći, na Crvenom trgu, većinu momaka koje sam pitala odakle su došli i zbog koga, misleći pritom zbog koje ekipe, dobila bih odgovor: “Mi smo ovde zbog riba.”

Pripadnice lepšeg pola iz čitavog sveta ovde je moguće videti u najboljem izdanju u nacionalnim dresovima, sa iscrtanim zastavama na obrazima i u pabovima kako navijaju.

Tako je i Amira, poreklom Tunišanka sa prebivalištem u Torontu sa kojom sam putovala do stadiona, svoje tri ćerke ostavila mužu da ih čuva i došla na Svetsko prvenstvo da bodri svoju reprezentaciju. Nije imala kartu za jučerašnju utakmicu, ali je vešto pregovarala sa preprodavcima i sebi za 100€ omogućila ulaz. Došla je sama, sa rancem na leđima i putuje po Rusiji zajedno sa ekipom Tunisa.

Ruža Ilić

Zato pre sledećeg velikog prvenstva, nemojte sa tim muško-ženskim forama, istekao im je rok.

Daj petaju volonteru

Organizacija Mundijala je na najvišem mogućem nivou. Osim toga što malo ko od Rusa govori engleski jezik, sve prolazi besprekorno. Veliki udeo u tome imaju i oni koji su tu svojom voljom, a ne zato što moraju – volonteri.

Raspoređeni po čitavom gradu, na aerdoromima, stadionima, čine prvenstvo zaista posebnim i svima nam izmame osmeh na lice kada prilikom dolaska na stadion usmeravaju vaše kretanje uz obaveznu poruku sa posebne rukavice na kojoj na ruskom i engleskom piše “baci pet volonteru”.

Ruža Ilić

Ispred ulaza na stadion, na visokim stolicama sa megafonom u rukama, najavljuju događaj, podsećaju da spremite FAN ID i kartu za utakmicu, ali i pozivaju na navijanje i prave feštu iako je do utakmice u tom trenutku ostalo i do tri sata.

Ako i u završnici prvenstva sve u organizacionom smislu bude teklo kao i do sada, Rusi pretenduju, po rečima čelnika FIFA, da budu najbolji domaćini u istoriji svetskih prvenstava, a to je malo ko očekivao.

Moskva je dva dana bez fudbala, da bi poslednja utakmica koju svi jedva čekamo, između Srbije i Brazila, zatvorila grupnu fazu u glavnom gradu Rusije. Za tu utakmicu interesovanje je najveće, ali ne sumnjajte da će i tada, kao i na svim utakmicama do sada, podrška biti na strani Srbije.