“Dajte Brazil da se igramo”

Ruža 26. jun. 201816:10 > 16:16
Podeli:
Ruža Ilić

Orilo se u ponedeljak Crvenim trgom gde su naši navijači bili među najglasnijima, a kada ih pitate da li veruju u čudo Srbije, odgovor je uvek isti – da ne verujemo, ne bismo bili ovde.

Piše: Ruža Ilić.

Do poslednje utakmice u grupi ostalo je nešto više od 24, a u Moskvi je uveliko atmosfera kao da će okršaj između Srbije i Brazila svakog trenutka početi. Samo o toj utakmici se priča, a navijači drugih država se aktivno uključuju u komentarisanje, kalkulacije i predviđanja. Ono što Srbiji ide u prilog jeste činjenica da baš svi žele da vide veliko iznenađenje i Brazil koji napušta prvenstvo posle grupne faze.

Svi znamo da će za to biti potrebno da se desi čudo, ali ko u čuda veruje, taj čuda i stvara, zar ne?

Sa kolegom sa kojim sam pratila okršaje u grupi B, razvila sam potncijalni scenario sutrašnje utakmice. Poluvreme odigramo na “nulu”, postignemo gol iz kontre u periodu od 60. do 75. Minuta, pa do kraja utakmice postavimo autobus ispred Stojkovića i branimo se na sve moguće načine.

Najbolje od svega jeste to što taj scenario zapravo može da se zamisli. Barem ja mogu.

Kada Nejmar padne na pod, piće na račun kuće

Ceo svet zbija šale na račun Nejmarovog ponašanja na terenu, posebno ukoliko je nad njim napravljen faul, dok se Brazilci zaista stide ponašanja svoje zvezde. Smatraju da to nije u skladu sa reputacijom koju reprezentacija Brazila ima kroz istoriju i da velika imena koja su bila deo te ekipe pre njega ne zaslužuju da se sa njihovim timom svi šegače zbog pojedinca koji se u nacionalnom timu još nije dokazao na pravi način.

Julian Finney/Getty Images

Jedan pub u Riju ide toliko daleko da svaki put kada Nejmar teatralno padne, oni časte turom pića na račun kuće. Koliko li će samo besplatnih pića biti popijeno sutra?

Penal(do)

Skoro sam pisala o dva tipa liderstva između Mesija i Ronalda i o razlikama u samopouzdanju dva igrača. Utakmica Portugala sa Iranom otkrila je drugu stranu popularne “sedmice”, a to je ona nadmena. Zbog koje je u stanju da faulira protivnike na nedozvoljen način jer zna da će mu to proći i da izvede penal na tako loš način da se stiče utisak potcenjivanja golmana koji se nalazi sa druge strane, a koji zapravo o tom trenutku sanja čitav život? I dosanjao je.

Kristijano i družina izvukli su se na kraju, nešto slično poput nastupa na Evropskom prvenstvu, ali s obzirom na to da su tada završili takmičenje kao šampioni, nemojte ih ni sada tako lako otpisati.

Clive Brunskill/Getty Images

Srbi uzvratili podršku Rusima

Okršaj za prvo mesto u grupi domaće “zbornaje” pratila sam na Crvenom trgu u društvu navijača svih zemalja, sa grupom momaka iz Srbije koji su došli da gledaju Danska – Francuska i otmu karte Brazilcima za sutrašnju utakmicu, za koju karta ne može da se nađe ispod cene od čak 600€.

U pub u kojem smo gledali utakmicu Rusija – Urugvaj nemoguće je ući, ali srpska škola čini čuda. Na vratima, sa Džeki, fudbalskim trenerom iz Kanade sa kojom delim sobu u hostelu, rekla sam da nam se prijatelji nalaze unutra i samo prošla. U tom trenutku iza mene momci na srpskom su govorili “Ovde nema mesta, idemo dalje” na šta sam im samo poručila da me prate i tako smo ušli u pub i seli za sto koji je bio rezervisan, ubedivši konobare da je rezervacija zapravo bila naša.

Ruža Ilić

Tako sam postala “Ruža brat”, Džeki je dobila ponude za brak zbog papira, a Rusi 3 komada u svojoj mreži iako smo u sav glas pevali “Rasija, Rasija” sa lokalnim navijačima.