Džaba ulaznica, bez "Fan ID" ne možeš na Mundijal

Vesti 23. maj 201813:37 > 13:38
Mark Metcalfe/Getty Images

Polako se približava početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a navijači koji su kupili karte, uz ulaznice, moraju da obezbede još jedan obevazan dokument - tzv. navijačku ličnu kartu ili Fan ID. Taj dokument omogućuje ulazak u Rusiju bez vize, kao i pristup stadionima.

Karta nije dovoljna navijačima da uđu u Rusiju tokom Mundijala, svaki gledalac, uz posedovanje karte mora da podnese zahtev za FAN ID ruskoj Vladi. Taj dokument je deo sigurnosnog sistema tokom svetskog prvenstva, a navijači zahtev za FAN ID podnose ruskoj Vladi.

Kako bi navijači dobili FAN ID, moraju onlajn da se registruju i popune formular u koji unose lične podatke, broj pasoša, adresu, broj telefona. Posle toga sledi obrada podataka, a ruski federalni bezbednosni sistem ima pravo da odbije zahtev navijačima koji nisu prošli proveru. To se pre svega odnosi na navijače koji su pravili probleme u prošlosti, tj. one koji su dovođeni u vezu sa huliganizmom.

Ipak, oni koji budu odbijeni mogu da za pomoć da se obrate ljudima u kol-centru smeštenom u Moskvi. Taj centar će obezbediti informacije, kao i pravne savete navijačima koji nisu dobili Fan ID.

Ruski zvaničnici navode da je do sredine maja podneto više od 900.000 aplikacija – polovinu su podneli domaći navijači, ostalu polovinu stranci. Među strancima koji su podneli zahtev za ovaj dokument najviše dolazi is SAD, Meksika, Argentine, Kine, Brazila, Perua i Nemačke.