Sa 45 godina na Mundijalu, malo falilo da igra sa zetom

Vesti 15. jun 20189:47 > 10:06
Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Golman egipatske reprezentacije Esam El-Hadari će postati zvanično najstariji fudbaler koji je ikada nastupio na nekom Svetskom prvenstvu. Kapiten Egipta je karijeru počeo 1993. godine, a za reprezentaciju je debitovao u godini u kojoj je rođen njegov najmlađi saigrač Ramadan Sobhi.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Osim što će, ako nastupi, oboriti rekord Kolumbijca Farida Mondragona kao najstariji igrač na Svetskim prvenstvima, Esam El-Hadari je lako mogao da upiše svoje ime u još jedno zanimljivo i nikad ranije viđeno ostvarenje. Naime nikad se ranije nije desilo da na Mundijalu saigrači budu zet i tast. 

Ćerka El-Hadarija Šadva je bila verena za mladog krilnog fudbalera Mahmuda Abdela-Moneima koji je poznat i po nadimku Kahraba što inače znači elektricitet. Možda je taj nadimak dobio zbog nekih fudbalskih veština, ali za Kahrabu i u privatnom životu važi da je „pod naponom“ te se ispotavilo da je on od ranije veren jednom glumicom. Raskid Šadve i Mahmuda je možda napravio problem između golmana Esama El-Hadarija i nesuđenog zeta Mahmuda Kahrabe, ali 45-godišnji kapiten nije imao nameru da kvari atmosferu u timu. Obojica su na raspolaganju selektoru Ektoru Kuperu. 

El-Hadarija u Egiptu zovu Visoka brana po istoimenoj brani koja postoji u toj zemlji. Rođen je 1973. godine, a morao je da krije od oca da se bavi fudbalom. Mladi Esam je imao samo dve opcije koje mu je dao njegov otac – da bude stolar i nastavi porodičnu tradiciju ili da uči školu. Knjige je nosio sa sobom na treninge kako bi roditelji mislili da uči, dok je prljavu odeću morao da pere u reci na putu do kuće. 

Sa 17 godine El-Hadarija je primetio drugoligaški klub Damijeta, a trebalo mu je čak godinu dana da skupi hrabrost da kaže ocu čime se zapravo bavi. Ubrzo ga je zvao i egipatski selektor kao peta opcija među stativama, a interesantno da u tom periodu još uvek nije imao automobil, pa ga je prijatelj vozio na treninge nacionalnog tima. 

Debitovao je za Egipat 1996. godine, a skupio je čak 158 nastupa za reprezentaciju. Bio je 12 godina u Al-Ahliju, a jednu sezonu je proveo u Sionu. Sa švajcarskim klubom je pregovarao tajno iako je imao ugovor sa Al-Ahlijem pa je zbog toga dobio četvoromesečnu suspenziju. Hal Siti ga je hteo 2011. godine, ali tada nije ponovio istu grešku te je ostao veran sudanskom Al-Meirkhu za koga je tada igrao. 

Sve zanimljivosti sa Svetskog prvenstva i vesti drugog dana tamičenja pratite ovde.