Rasplet u grupama A i B: Iberijska igra nerava

Vesti 25. jun 20186:51 > 7:22
Stu Forster, Getty Images Sport

Na programu su poslednja kola po grupama A i B. Iz Grupe A poznata su oba učesnika osmine finala, ali ne i njihove pozicije, dok iz Grupe B tri tima konkurišu za prva dva mesta.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Rusi i Urugvajci sa po šest bodova sigurno su ostvarili prvenstvni cilj – plasman u osminu finala. Sada ih očekuje međusobna borba za prvo mesto. Veliko je pitanje koliko će se i jedni i drugi boriti svim snagama i što je važnije, sa najjačim timovima. Jer osim prestiža prvo mesto ne donosi naročit benefit. Rival u osmini finala i jednima i drugima, gotovo sigurno biće rival sa iberijskog poluostrva, Španija ili Portugalija. Jedino se vredi boriti za prvo mesto ukoliko se veruje u čudo da Iran može da izbaci Portugal ili Španiju. U tom slučaju Iranci bi najverovatnije bili drugi, što znači da bi igrali protiv prvoplasirane ekipe. Treba istaći da iako oba tima imaju po šest bodova, Rusi su u prednosti zbog mnogo bolje gol razlike, tako da ih i nerešen ishod izbacuje na poziciju broj 1.

Ako bi se gledao još dalje kostur, prvo mesto bi donelo u četvrtfinalu potencijalne okršaje sa Francuskom, a možda čak i Argentinom, a u polufinalu bolji iz meča Belgija/Engleska, i kako sada stvari izgledaju Brazil ili Nemačka. Sa druge strane, drugo mesto u četvrtfinalu donosi u trenutnoj konstelaciji Hrvatsku ili Dansku, a moguć rival u polufinalu je lošiji iz duela Belgija/Engleska, Meksiko, Švajcarska. Za sada drugo mesto deluje atraktivnije, ukoliko se zanemari rival u osmini finala koji će svakako biti težak. Mečevi Rusija – Urugvaj i onaj lišen potpuno takmičarskog značaja Saudijska Arabija – Egipat, na programu su od 16 časova.

Mnogo više uzbuđenja očekuje se u večernjem terminu, od 20 časova kada se sastaju Španija – Maroko i Portugalija – Iran. Samo Maroko nema nikakve šanse za plasman u osminu finala. Španija i Portugalija imaju po četiri boda i, zanimljivo, istovetnu gol razliku 4:3. U slučaju da oba tima ostvare istovetne ishode na kraju će odlučivati fer plej kriterijum, ili ko je dobio manje žutih kartona. Iran je iza njih sa tri boda i gol razlikom 1:1. Pobeda nad Portugalijom Iranu garantuje drugug fazu, a i u slučaju nerešenog ishoda teoretski bi mogao da se plasira dalje, ali samo ukoliko Španija izgubi od Maroka sa dva pogotka razlike. U suštini, Španija i Portugalija ne smeju previše da kalkulišu, moraju da idu na pobede kako bi overili prolaze, a videćemo da li će kalkulisati oko eventualnih pozicija. Mada, sada na prvi pogled mnogo bolje deluje kostur predviđen za prvu ekipu (Meksiko, Švajcarska, lošiji iz duela Belgija/Meksiko).

Biće zanimljivo videti kako će se postaviti u prvom redu ekipe koje su obezbedile prolaz u Grupi A, a potom uveče igru nerava između iberijskih komšija Španije i Portugalije, u kojoj bi kolateralne štete mogli da budu Maroko i Iran. Mada, možda upravo ove dve ekipe budu vinovnici najvećeg iznenađenja turnira, što bi eliminacija jedne od iberijskih ekipa svakako bila prvorazredna senzacija.