Komunisti sprečili meksičku paradu u stilu Dana mrtvih

Vesti 30. jun 20182:23 > 2:44
Getty Images/Matthias Hangst

Navijači meksičke reprezentacije su u Rusiji veoma brojni, a u dobrom su raspoloženju pošto je njihova ekipa u osmini finala Svetskog prvenstva. Meksikanci su se toliko odomaćili u Moskvi da su planirali da održe i paradu sličnu onoj koja se obeležava za Dan mrtvih u njihovoj domovini.

Milennium – sponzor vesti sa Svetskog prvenstva

Ne propustite da pogledate servis Sport Kluba sa svim rezultatima, statistikama i tabelama!

Parada za meksički praznik Dan mrtvih obuhvata oblačenje raznih prigodnih kostima, kojima dominiraju skeleti i lobanje. Ipak, Meksikanci nisu uspeli u svom planu jer su se pobunili čelnici ruske Komunističke partije, koji su skrenuli pažnju da takvom karnevalu nije mesto na Crvenom trgu i blizini Lenjinovog groba. 

Organizatorima parade je poručeno da svoj karneval održe u nekom drugom prostoru, a čelnik Komunističke partije Rusije Sergej Malinkovič im je objasnio i zbog čega njihova namera nije prihvatljiva. 

„Zašto bismo imali tamo lobanje? Rusi na trgu bi sigurno pokušali da ih zaustave. Došlo bi do konflikta, a možda i do sukoba„, rekao je Malinkovič čija se partija žalila ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova posle najave parade. 

Iz Komunističke partije Rusije su istakli da parada ne bi trebala da bude održana na „svetom mestu“, gde se nalaze posmrtni ostaci Vladimira Iljiča Lenjina i ostalih osnivača i rukovodilaca Sovjetskog Saveza. 

Na kraju su Meksikanci održali svoju paradu u ograđenom prostoru za navijače, a karnevalu je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi. 

U osmini finala SP Meksiko će igrati protiv Brazila, a Rusija protiv Španije.