Dan 12: Najbolja grupa u istoriji?

Vlada 26. jun 201815:59 > 16:06
Alex Livesey/Getty Images

Rasplet je počeo, fudbala je mnogo, četiri utakmice dnevno, mnogo stvari koje treba da se obrade, ali to uglavnom slušate u Smoki studiju.

Asus – sponzor mundijalskih dnevnika

O prve dve grupe nema previše da se priča mimo analiza koje ste slušali u Smoki studiju. Obe su donele tačno ono što se očekivalo pred turnir. Jedina pomeranja u odnosu na stanje ca. 10. juna bila su:

1. nešto bolja Rusija, što se može gledati kao faktor domaćeg terena, pojačan srećnom okolnošću (iako nije lepo pisati o povredi kao srećnoj okolnosti)

2. nešto slabiji Egipat, što je očigledna posledica Salahove povrede u najgorem trenutku

3. nešto slabija Španija, što je logična posledica Lopetegijevog odlaska.

Od sve te tri stvari jedini pravi uticaj na konačni plasman imao je problem Egipta, ali ni to nije bilo od važnosti za sâm turnir, jer susamo sa trećeg skliznuli na četvrto mesto. Svi ostali timovi poređali su se tačno kako smo ih i očekivali pre tri nedelje.

Grupa A se završila bez mnogo buke. Rusi su prvi rešili da biraju put, izveli na Urugvajce ozbiljno oslabljeni tim (gotovo svi ključni igrači počeli su meč na klupi), i tu već nagovestili da ih svetla stadiona Lužnjiki zanimaju više od puta u Soči. To što je u teoriji to i garancija lakšeg nastavka puta ako se prebrodi Španija, dodatni je bonus. Domaći timovi rade to sabiranjem stadiona češće nego što mislite, čak i kada verujete u njihovo poštenje.

Naravno, nije sve išlo po ruskom planu, bilo je tu i kartona, i neplaniranih izmena, Akinfejev je konačno pokazao drugo, takođe veoma poznato lice. Brzina kolapsa je verovatno vratila domaću javnost na zemlju posle suludih osam golova u prva dva meča (znam da se ponavljam, ali: Španija je 2010. osvojila titulu sa osam golova, nikad to ne zaboravite u istorijskoj evaluaciji Del Boskea i njegovog tima).

Urugvaj je bio profesionalan, onakav kakav smo uvek i gledali. Pričali smo sinoć o kartonima, koje su do sada izbegli, ali im je raspored išao na ruku. Zato im i nije bilo teško da posle cele prve faze imaju nula primljenih golova. Njima je raspored oduvek stajao tako, da se od prve utakmice pogled pruža pravo ka polufinalu.

Saudijci su odigrali kako se i očekivalo. Od starta turnira oni su igrali vrlo pristojan fudbal, u granicamasvojih mogućnosti. Selektor se protiv Rusa prevario iposlaoih previsoko, ali čim su se navikli na scenu (ne zabpravite da je ovo povratak na SP posle 12 godina i da je ta nacija prošla kroz tešku deceniju, posle 20 godina konstantnih uspeha) zaigrali su bolje. Jeste Egipat imao sjajne prilike, ali Zeleni sokolovi nijednom nisu bili van igre. Na kraju su imali koncentraciju da oba gola postignu posle 48 minuta u poluvremenu i stigli do prve pobede posle 24 godine.

Catherine Ivill/Getty Images

Egipat je zapravo najbolje igrao bez Salaha. Lišeni pomoći najveće zvezde, hrabro su se odupirali Urugvaju sve do 90. minuta. Sve posle toga bilo je slabije. Mo je postigao svoj gol, odmah zatim podsetio da bi u klubu sa dobrom realizacijom prilika (čak i da je samo među četvrtinom najboljih u toj kategoriji) ove godine dao preko 60 golova. Tim nije imao koheziju nijednog trenutku, koncentracije još manje. Od šest golova na turniru tri su primili posle 44. minuta u poluvremenu, a jedan u drugom minutu poluvremena. Nisu dosegli svoj potencijal, jedini u svojoj grupi.

O grupi B posaću posebno u tekstu, u kojem se osvrćem na najbolje grupe u istoriji Mundijala, jednog od slobodnih dana. Ozbiljan je kandidat za prvo mesto. Rekao sam pre turnira da verujem da bi Maroko i Iran prošli u manje-više bilo kojoj drugoj grupi. Sada verujem da to mislite i vi.

Španija je pokazala silne slabosti i u trećem meču. Ako su u prvom meču one pokrivane time što ih je koristio supermen sa brojem 7, a u drugom ih donekle prekrila pobeda, drama poslednjeg danaje bila potpuna. Zavisili su od VAR i za pet centimetara iščupali remi protiv tima koji je došao u utakmicu bez boda. To sve u situaciji kad bi ih još jedan primljeni gol koštao daljeg plasmana. Španija ima kvaliteta za izvoz, ima odličnu polaznu osnovu (onaj prvi gol bih mogao da odgledam trideset puta, samo da vidim kako okreću stopala za kontrolu pravca), ali je očigledno da bez Lopetegija nema adekvatnu osobu da radi korekcije sa klupe.

Portugal je prošao kroz slično iskustvo, jer je na kraju jedan otvoreni šut rivala završio sa pogrešne strane stative, inače bi se CR7 oprostio od turnira u grupi, kao pre četiri godine. Meč prepun VAR kontroverzi (mada bih rekao nijedna na štetu Irana, mog omiljenog bekap tima za ovaj turnir) zaista je trajao do poslednje sekunde, a Portugalci su popuštali kako je vreme teklo. U rasporedu koji im sledi to nikako nije dobar znak. Nesklad u kvalitetu u okviru tima mogao bi da bude previše.

Iran je ispunio sva moja očekivanja, a onda ih je i nadmašio. Keiroš je u Persiji napravio čudo. Njegov tim nema slabu tačku. Umešno se brane (primili jedan gol na nesrećni odbitak i jedno remek delo), vrlo lako prave šanse, tehnika odlična, taktika još bolja, dubina tima fascinantna, fleksibilnost tokom meča u rangu onih najjačih na turniru (o tome šta su se prilagođavali pisaću jednog slobodnog dana u analizi Trećeg sveta). Gre’ota što ispadaju, prošli bi dalje u pet od sedam drugih grupa.

Za kraj Maroko. Lep fudbal, i više od toga. Srčano, talentovano, taktički smisleno. Srušila ih je nesposobnost da iskoriste prilike, koje su stvorili. Maroko je najbolja afrička selekcija (bar od ovih pet), takođe bi u bar tri grupe otiši dalje, a sasvim sigurno su i pridobili naklonost svetske javnosti i postavili dobru osnovu za dalje.

U osmini finala čeka nas dramatični duel Portugala i Urugvaja u Sočiju, gde nećebiti praštanja, a hoće prštanja, i to mnogo. Na osnovu svega viđenog igrao bih na južnoamerički Portugal, jer imaju više dobrih linija u odnosu na evropski Urugvaj, ali lako svakako neće biti.

U drugom meču Španija će biti veliki favorit protiv domaćina, na bilo kom drugom tlu i apsolutni. To će biti prilika da vidimo kolika je moć domaćeg terena. Vidimo se sutra.