Dan 15: Sklanjalica i druga liga

Vlada 29. jun 20189:16 > 9:16
Clive Rose Getty Images Sport

Kada je u decembru obavljen žreb za Svetski kup bilo je sasvim jasno da se sa poslednjim paketom nećemo usrećiti. Šampionat je organizovan tako da su po dve susedne grupe u paketu, i da svaki od tih paketa daje po dva tima za četvrtfinale, kada kreće pravo ukrštanje.

Asus – sponzor mundijalskih dnevnika

Deset najboljih timova za ovaj turnir bilo je raspoređeno neravnomerno: 3-3-3-1. Urugvaj, Španija i Portugal u prvom, Francuska, Argentina i Hrvatska u drugom, Nemačka, Meksiko i Brazil u trećem, usamljena Belgija u poslednjem paketu.

Ravno dve nedelje od kada su Rusi proslavili pobedu na otvaranju nama je ostala samo jedna nepoznanica – ko će se uspešnije skloniti sa staze smrti, Belgija ili Engleska.

No, idemo redom, od grupe H, koja je iz nekog razloga smeštena u raspored pre grupe G. Po kvalitetu najizjednačenija (na najpogrešniji način) grupa skraćena je posle dva kola na tri imena, od kojih je položaj Japanaca bio najbolji: imali su bod više od Kolumbije, tie-breaker protiv Senegala i igrali su protiv već otpalih Poljaka. Jedna od te tri stvari morala je da proradi, ispostavilo se ona najbizarnija.

Kao i prethodnog popodneva drama je odložena za drugo poluvreme, ali je ono što se desilo tokom prvog potencijalno najdalekosežnije – Hames Rodriges izašao je zbog povrede, i veliko je pitanje da li će biti spreman za osminu finala ili neku dalju fazu. Kolumbija je na turniru odigrala 50 minuta dobrog fudbala i tokom njih sve se vrtelo oko Hamesa. On je vezivao Kintera i Falkaa, otvarao opcije za Kvadrada, vezivao pola protivničkog tima. Bez njega ova ekipa nije ni senka i od njegovog zdravlja zavisi cela četvrtina žreba.

No, golovi će popodne krenuti tek posle sat vremena. Jan Bednarek, deset dana ranije komični akter najbizarnijeg mundijalskog gola, doneo je Poljacima prednost. Štoper Sautemptona je protiv Senegala prigovarao Krihovjaku na lopti, umesto da je juri, pa je Nijang dao ključni gol za afrički tim. Najskuplji defanzivac u istoriji Ekstraklase rešio je opet dapogura Senegalce, ali i Kolumbija, koja je zbog gol-razlike stigla na drugo mesto.

Sedam minuta kasnije Tomoaki Makino dobio je karton,što je moglo da bude kobno po Plave samuraje. Pomoć im je stigla iz kosmosa – u Samari je Mina ponovo bio najbolji u skoku i doneo je vođstvo Kolumbiji. Kafeterosi nisu bili spremni da zavise od Poljaka, i želeli su prvo mesto u grupi, a tim golom su ga zgrabili. Tada je krenula napredna matematika, Japanci su brzo shvatili da imaju dva žuta kartona manje od Senegala i da im to donosi prednost, ako ne padne gol ni na jednom terenu.

Koji trenutak kasnije meč u Volgogradu dobio je komični obrt. Niko nije napadao, ni Poljaci koji vode, ni Japanci koji bi trebalo da jure rezultat, jer ih jedan gol Senegala izbacuje. Scene su ličile na duel Francuske i Danske, ali još ekstremnije. Za to vreme u Samari se dešavalo svašta, ali je Kolumbija odolela. Japan je otišao dalje zahvaljujući boljem fer-plej skoru. Ironično, fer plej nagradu uzela je ekipa koja poslednjih 15 minuta nije htela da napadne da bi očuvala minimalan poraz.

Prethodni put taj-brejkeri su korišćeni 1990, kada je žreb prvaka Evrope oterao na vicešampiona sveta na terenu gdeim igraju glavne zvezde (San Siro Nemačka – Holandija) a na drugoj strani ostavio slabašni tandem Rumunija – Irska i dao priliku Dejvidu O’Liriju da se proslavi.

Večernji program videli smo već iz sastava, Englezi i Belgijanci su se sklanjali jedni drugima i davali šanse rezervama. Na kraju je dramatični okršaj prelomio Adnan Januzaj, momak koji je 2014. bio u modi, ali od tada je ispao iz tima.

Njegov gol, prvi u reprezentativnoj karijeri, došao je u najbizarnijem trenutku, kada timu najmanje treba. Tako je,možda nehotice, momak poreklom iz Istoka ozbiljno oštetio svoj tim. Do kraja niko nije želeo da rizikuje, pa je i tu ostalo 1:0.

Belgija će na lagani Japan, ali zatim sledi Brazil ili Meksiko, pa u polufinalu još jedna vrhunska ekipa. Englezi će probati sa Kolumbijom, a ako prođu, sledi lakši posao u vidu Šveđana i Švajcaraca.

U pozadini Tunis je uspeo da okrene Panamu, koja se ponovo upisala u strelce i izgubila Romana Toresa (srećom zbog lakše povrede).

Na kraju prve faze Evropa ima više od polovine preživelih (10 od 14 učesnika), Južna Amerika odvela je svoja 4 (svi osim Perua), Meksiko stoji za sebe, a od čitavog fudbalskog trećeg sveta tu je samo Japan. Azijski fudbal stao je na 15 bodova i jednom timu u drugoj fazi, CONCACAF bez Meksika nema ništa. Afrika od 1982. uvek je imala učesnika eliminacija, sada ga nema. Još jedan dokaz lošeg rata CAF.

No, o tome više tokom slobodnih dana.

Pred nama je slobodni dan za učesnike Mundijala (nikako i nas). Nećebiti Insta live, ali će biti Smoki studija, ovog puta od 19.00. U prvih 20-25 minuta čeka vas brza i detaljna analiza srpskog učešća na SP, a posle toga sledi 45 minuta brzog odgovaranja na pitanja. Pitanja se postavljaju na tviter nalogu Sportkluba, u odgovoru na objavu.