Još jedna disciplina? Neka, hvala, kažu najbolji

Alpsko skijanje 2. feb. 201821:09 > 15:43
Podeli:
Sean M. Haffey/Getty Images

Mnogi bi pomislili da bi skijaši bili uzbuđeni zbog mogućnosti da dobiju još jednu šansu za osvajanje medalja na Zimskim olimpijskim igrama. Međutim, najbolji nisu oduševljeni dodavanjem timskog takmičenja u program Igara u Pjongčangu.

Skijaši se tradicionalno na Olimpijskim igrama takmiče u slalomu, veleslalomu, superveleslalomu, spustu i kombinaciji. Od Pjongčanga, u programu je i timsko takmičenje u kojem učestvuje 16 reprezentacija koje odmeravaju snage u paralelnom veleslalomu. Svaki tim ima po dva skijaša i skijašice, uz po jednu rezervu oba pola, a svaka pobeda u duelima donosi po jedan bod. U slučaju rezultata 2-2, dalje će proći tim koji ima brže vreme.

Definitivno, prioritet su mi individualne discipline“, rekao je Ted Ligeti, dvostruki olimpijski šampion u veleslalomu, „Olimpijska medalja je olimpijska medalja, ali ne smatram da medalja u timskom takmičenju može da vredi ni jednu osminu one osvojene u individualnom“.

Najbolji skijaš današnjice Marsel Hiršer, koji je u poslednjih šest godina nezaustavljiv u Svetskom kupu, ali još nema olimpijsko zlato, najverovatnije neće učestvovati u timskom takmičenju. Svakako bi mogao naknadno da se prijavi u slučaju da ne ostvari rezultate kakve očekuje, ali je slalom, u kojem je najbolji, poslednja disciplina na Igrama u Pjongčangu.

Isto kao Hiršer, nezainteresovan za timsko takmičenje je i njegov veliki rival Norvežanin Henrik Kristofersen.

Hans Bezard/Agence Zoom/Getty Images

To je možda zanimljivo takmičenje za gledaoce, ali ja i dalje volim tradicionalne trke. I dalje volim ono uz šta sam odrastao“, naglasio je Kristofersen.

Male su šanse i da će se trenutno najbolja skijašica na svetu Mikaela Šifrin naći na startu te trke 24. februara.

Biće mi potreban taj dan da sredim svoje misli i spremim se za kraj sezone u Svetskom kupu“, istakla je Šifrinova, koja u Pjongčangu brani zlato u slalomu osvojeno pre četiri godine u Sočiju.

Interesovanje za timsko takmičenje nemaju ni druge skijašice iz samog svetskog vrha, među kojima su i Švajcarkinja Lara Gut i Lindzi Von.

Previše je opasno. Ne vidim da je iko voljan da rizikuje zbog timskog takmičenja. Očekujem da će na njemu učestvovati skijaši koji nemaju šansu za medalje u ostalim disciplinama. Ne smatram da bi timski napor trebalo da rezultira time da će neko samo brojati medalje. Tako ne treba da bude, timsko takmičenje bi trebalo da bude odvojeno, ne bi trebalo ni da bude u olimpijskom programu. Lepo je imati još jednu disciplinu, ali ako se najbolji ne takmiče, ne vidim poentu“, naglasila je Vonova.