Jak vetar odložio spust u Pjongčangu

Alpsko skijanje 11. feb. 20180:24 > 0:30
Podeli:
Ezra Shaw/Getty Images

Takmičenje u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu neće početi po planu, pošto je muški spust odložen zbog jakog vetra.

Trka u najprestižnijoj disciplini trebalo je da startuje u 11 časova po lokalnom vremenu, ali je odluka o njenom otkazivanju doneta tri sata ranije.

Još u subotu pojavila se mogućnost da će doći do takvog raspleta, pošto je jak vetar uticao na poslednji trening u spustu. Neki od najboljih skijaša nisu odskijali kompletnu stazu, već su samo vežbali neke od najzahtevnijih krivina.

Za sada nema zvaničnih informacija kada će spust biti održan, ponedeljak se pominjao kao jedna od opcija, ali zbog vremenske prognoze ne postoji mogućnost da se trka pomeri za tada. Na kraju je odlučeno da spust bude vožen u četvrtak, a superveleslalom u petak, dan pošto je prvobitno bilo planirano. Zbog toga će prva trka koja čeka skijaše biti alpska kombinacija u utorak, a program u alpskom skijanju otvoriće ženski veleslalom u ponedeljak.

Koliko veliki problem organizatorima predstavlja vetar najbolje je moglo da se vidi u subotu tokom takmičenja u ski skokovima na maloj skakaonici. Skakači su na izuzetno niskim temperaturama morali da silaze sa zaletišta i da pokušaju da se zagreju dok čekaju da se uslovi poprave.