Svindal čuva koleno za spust

Alpsko skijanje 13. feb. 201813:21 > 13:24
Podeli:
Tom Pennington/Getty Images

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal odlučio je da ne startuje slalomsku vožnju u okviru alpske kombinacije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu da ne bi rizikovao povredu u teškim uslovima.

35-godišnji Svindal je u poslednje dve godine imao velike probleme sa povredama kolena. Dvostruki osvajač Svetskog kupa je bio drugi posle spusta u kombinaciji, ispred je samo bio Nemac Tomas Dresen, ali je onda odlučio da ne startuje slalom.

Ima problem sa kolenom. Pokušao je da se zagreje u ledenim uslovima, na veoma neravnoj stazi, ali nije želeo da rizikuje ostale trke time što bi učestvovao na ovoj“, rekao je Svindalov kolega iz norveške reprezentacije Aleksander Omot Ćilde.

Svindal je posle spusta rekao da je jak vetar stazu učinio veoma brzom i neravnom, a našalio se da je trebalo da vežba slalom prethodnih dana, pošto nije skijao tehničke discipline više od dve godine. Pošto je zbog uslova start spušten naniže bilo je jasno da će specijalisti za slalom biti najbolji, a na kraju se ispostavilo da je to bio Marsel Hiršer. Austrijanac je tako stigao do svog prvog olimpijskog zlata.

Treći norveški skijaš Ćetil Jansrud rekao je da uslovi nisu bili pravedni za specijaliste za brzinske discipline. Jansrud je bio četvrti posle spusta, a trku je završio na sedmom mestu.

Naredna trka skijaše čeka u četvrtak, kada je na programu spust koji je trebalo da bude održan u nedelju, ali je otkazan zbog jakog vetra.