Svindal i Jansrud za vikinško slavlje u spustu

Alpsko skijanje 15. feb. 20184:25 > 4:27
Podeli:
Tom Pennington/Getty Images

Norveški skijaši trijumfovali su u spustu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Aksel Lund Svindal osvojio je zlato, a Ćetil Jansrud srebro.

Razlika između dva norveška skijaša bila je samo 12 stotinki, dok je treće mesto pripalo Beatu Fojcu iz Švajcarske, sporijem za još šest stotinki.

Spust je prvobitno trebalo da bude vožen pre četiri dana, ali su veliki problemi sa vetrom pomerili kompletan program, pa je raspored vrlo zgusnut, ali su za utehu takmičari dobili idealne uslove na Džeongseonu.

Prvi je na stazu izašao Tomas Dresen, Nemac koji je bio najbrži u spustuza kombinaciju. Njegov nastup delovao je solidno, ali su brzo rivali počeli da ga prestižu.

Rizična vožnja donela je južnotirolskom asu Dominiku Parisu privremeno vođstvo, ali ga je za 36 stotinki prestigao Beat Fojc, Švajcarac kojeg su kao prvog favorita označili Franc Klamer i Bode Miler, asovi prošlih vremena.

Svindal je počeo vožnju fantastično, ali je u drugom delu staze imao prilične probleme i dvaput ispao sa ucrtane staze, zbog prevelike brzine. Ipak, u završnom delu staze on je vozio savršeno i vratio velikuprednost.

Jansrud je krenuo odlično i držao prednost veoma dugo, uključujući svaki od prolaza, ali je u završnici izgubio ritam i za dlaku izgubio duel sa reprezentativnim kolegom i bliskim prijateljem.

Norveška, najuspešnija nacija u zimskom sportu, tako je osvojila zlato u spustu prvi put od Zimskih olimpijskih igara 1948. godine.

Svindalu je ovo drugoolimpijsko zlato, posle superveleslaloma u Vankuveru, i četvrta medalja, pošto je u Kanadi bio drugi u spustu i treći u veleslalomu. Ujedno je najstariji olimpijski pobednik u istoriji alpskog skijanja, sa 35 godina, jednu godinu stariji od Marija Mata, pobednika slaloma iz 2014.

Jansrudu je ovo takođe četvrta medalja, u Sočiju osvojio bronzu u spustu, kao i zlato u super-džiju, a u Vankuveru srebro u veleslalomu. Fojc, koji je aktuelni svetski prvak u spustu, do sada nije osvajao olimpijske medalje.

Peter Fil je uplašio vodeći tandem odličnom vožnjom u gornjoj polovini staze, ali je od polovine izgubio ritam i ostao pola sekunde iza pobednika.

Austrijski tim nije zadao mnogo nevolja osvajačima medalja, a Kristof Inerhofer je delovao opasno samo u prvoj polovini staze.

Najbolji predstavnik bivše Jugoslavije bio je Slovenac Martin Čater. Celjanin je odlično vozio i kao 28. Na startu dokopao se pozicije 19. Boštjan Kline završio je kao 26, a Miha Hrobat tri mesta ispod toga.

Mariborčanin Klemen Kosi nije bio toliko uspešan – on je prvi ispao iz trke, posle proletanja kroz kapiju, koje je završilo srećno, bez povreda.

Marko Vukićević, koji je u kombinaciji nastupao veoma uspešno i završio na 25. mestu, ovog puta nije bio toliko dobar, pa je takmičenje završio na 41.mestu, sa zaostatkom od 5 sekundi i 11 stotinki.

Marko Stevović je bio 51. Od 53 skijaša koja su završila takmičenje, a za Svindalom je zaotao 9,25 sekundi.

Natko Zrnčić Dim iz Hrvatske nije ni startovao.