Švajcarcima istorijsko timsko zlato u Pjongčangu

Alpsko skijanje 24. feb. 20184:59 > 5:03
Podeli:
Tom Pennington/Getty Images

Švajcarski skijaši trijumfovali su na prvom timskom takmičenju u alpskom skijanju u istoriji Zimskih olimpijskih igara.

Švajcarci su do olimpijskog zlata došli pobedom nad Austrijancima sa 3-1 u velikom finalu, a najsjajnije odličje doneli su im Denize Dajerabend, Ramon Cenhojzern, Vendi Holdener i Danijel Jule. To je švajcarskim skijašima drugo zlato u Pjončangu, a jedinim prethodnim okitila se Mišel Gisin u alpskoj kombinaciji.

Austrija je nastupila u sastavu Katarina Linsberger, Mihael Mat, Katarina Galhuber i Marko Švanc, a porazom u finalu ostala je bez šanse za osvajanje četvrtog zlata na Igrama.

Bronzom su se okitili Norvežani Kristin Lisdal, Sebastijan Fos-Solevog, Nina Haver-Leset i Leif Kristijan Nestvold-Haugen, koji su u malom finalu pobedili Francuze zahvaljujući boljem prolaznom vremenu.

Pred timsko takmičenje, švajcarski skijaši su bili veliki favoriti, a do zlata su došli posle preokreta. Linsbergerova je bila bolja od Fajerabendove, da bi Cenhojzern doneo izjednačenje svom timu dominantnim izdanjem protiv Mata, koji je promašio kapiju, pa je zato diskvalifikovan. Usledila je pobeda Holdenerove nad Galhuberovom, a potom i velika greška Švarca u duelu sa Juleom, pa nije bilo dileme ko će se naći na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Na putu do finala, Švajcarci su redom slavili protiv Mađara, Nemaca i Francuza, dok su Austrijanci bili bolji od timova Južne Koreje, Švedske i Norveške.

U malom finalu, Norvežanima su bronzu doneli skijaši, koji su bili dominantni u duelu sa francuskim skijašima. Francuzi su do borbe za medalju stigli praktično bez svoje glavne zvezde Aleksija Pantiroa, koji je potpuno podbacio, a takav slučaj je bio i u duelu sa Fos-Solevogom, dok je Nestvold-Haugen bio bolji od Klemona Nela. To što su Tesa Vorli i Adelin Bod-Minje bile bolje od norveških skijašica na kraju im nije mnogo vredelo, pošto se gledalo najbolje vreme.

Timsko takmičenje je, inače, od 2005. godine u programu Svetskog prvenstva, a u Pjongčangu je prvi put održano na Zimskim olimpijskim igrama.