Ledecku smo čekali 90 godina

Alpsko skijanje 24. feb 201811:30 > 11:32
Cameron Spencer/Getty Images

Čehinja Ester Ledecka ispisala je nove stranice istorije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu time što je učinila nešto što nijednoj ženi pre nje nije pošlo za rukom - osvojila je zlata u dva različita sporta na istim Igrama.

Ledecka je primarno snouborderka, ali je prošle nedelje napravila senzaciju osvojivši zlato u superveleslalomu, i to pošto se samo povremeno takmiči u alpskom skijanju.

Do danas sam mislila da sam bolja snouborderka, ali…„, rekla je Ledecka pošto je za stotinku pobedila Anu Fajt u borbi za zlato.

Mlada Čehinja je tada startovala kao 26, malo ko je mislio da bilo ko može da pomeri Fajtovu sa čelne pozicije, ali je Ledecka odskijala u stilu snouborderke na stazi koja joj je to omogućila i napravila senzaciju.

Nedelju dana kasnije, Ledecka je osvojila i zlato u svojoj glavnoj disciplini – paralelnom veleslalomu u snoubordu. Na putu do najvišeg stepenika pobedničkog postolja, Ledecka je bila ubedljiva, a najmanju razliku u odnosu na nju imala je Nemica Zelina Jerg, od koje je bila brža za 46 stotinki.

Na taj način, Čehinja je učinila nešto na šta se čekalo punih 90 godina – od Zimskih olimpijskih igara u Zankt Moricu. Samo dvojica sportista pre nje su osvojila dva zlata u dva različita sporta, a poslednji je bio Norvežanin Johan Getumsbroten, koji se okitio najsjajnijim odličjima u skijaškom trčanju i nordijskoj kombinaciji. Četiri godine ranije u istim sportovima zlata je osvojio njegov sunarodnik Torleif Haug.

U međuvremenu, finski skijaš Heiki Hasu je 1952. godine u Oslu osvojio dve medalje u dva sporta, pošto se okitio zlatom u štafeti u skijaškom trčanju, a bio je srebrni u nordijskoj kombinaciji. Ipak, treba napomenuti da je dostignuće češke sportistkinje mnogo veće, s obzirom na to da alpsko skijanje i snouborder nemaju toliko dodirnih tačaka kao skijaško trčanje i nordijska kombinacija. Zbog toga će njena dva zlata ostati zlatnim slovima upisana u istoriji zimskih sportova.