Norvežani sumnjivi, da li je lek za astmu doping?

Alpsko skijanje 26. feb. 201818:22 > 18:38
Podeli:
Getty Images/Quinn Rooney

Sportski direktor norveške skijaške reprezentacije Vidar Lefsus kritikovao je Međunarodnu skijašku federaciju (FIS) zbog toga što nije u potpunosti razjasnila pitanje dopinga.

Matthias Hangst/Getty Images

Nemački novinar Hajo Zepelt koji se specijalizovao za istraživanje kršenja doping pravila osumnjičio je norveške skijaše za upotrebu dopinga. Zepelt je nezadovoljan činjenicom da veliki broj skandinavskih sportista ima terapeutske dozvole za korišćenje lekova za astmu.

Neverovatna su dostignuća norveških skijaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pa se nameće pitanje da li to može imato veze sa masovnom upotrebom leka za astmu“, navodi Zepelt na društvenim mrežama uz video i komentar da su norvežani naručili 6.000 doza spornog preparata i da je upotreba sredstva kontroverzna, naročito što studije dokazuju povećanje mišićne mase.

Mislim da FIS ne radi dobro, trebalo bi da objasne da to nije doping. Imaju stručnjake u toj oblasti. Siguran sam da nemački mediji nisu pročitali izveštaj o astmi i preparatima protiv te bolesti. Postoji medicinska komisija koja bi trebalo da pokrene takva pitanja i raspravlja o temi dopinga“, poručuje Lefsus.