Rusi sa nulom počistili Amerikance za prvo mesto

Hokej na ledu 17. feb. 201815:30 > 15:36
Podeli:
Bruce Bennett/Getty Images

U trećem kolu olimpijskog turnira u Pjongčangu reprezentacija ruskih olimpijaca slavila je protiv tima Sjedinjenih Američkih Država 4:0. Slovenija je u drugom meču grupe B bila bolja od Slovačke posle izvođenja penala. Česi su na isti način dobili Kanađane, a Švajcarska je deklasirala Južnu Koreju.

Ruska olimpijska ekipa je odmah u prvoj trećini došla do gola i to preko hokejaša SKA iz Sankt Peterburga Nikolaja Prohorkina. Isti igrač je dao još jedan gol na početku drugog dela meča, a to su inače Prohorkinu prvi golovi u Pjongčangu. 

Prohorkinov kolega iz ekipe SKA Ilja Kovaljčuk završio je posao za tim ruskih Olimpijaca jer je dao još dva gola Amerikancima i to na samom kraju druge i na samom početku treće trećine. 

Slovenija je slavila protiv Slovačke 3:2 pa je tako zauzela drugo mesto u grupi B. Slovenci su vodili golovima Blaža Gregorca i Anže Kuralt, a Slovaci su i pored dva gola minusa uspeli da izjednače. Golove su dali Miloš Bubela i Marsel Haščak. 

U izvođenju penala Slovenija je bila bolja 2:1, a Žiga Jeglič je postigao odlučujući gol.

Švajcarska je ranije deklasirala Južnu Koreju rezultatom 8:0, dok je Češka u derbiju i borbi za prvo mesto grupe A bila bolja od Kanade. 

U tom meču je Kanada dva puta vodila, a Česi su dva puta dolazili do izjednačenja da bi na kraju bilo 2:2. Golove za Kanađane dali su Mejson Rejmond i Rene Burk, dok su za Čehe strelci bili Dominik Kubalik i Mihal Jordan. U penalima su Česi bili bolji 2:1.