Novo američko čudo na ledu: Zlato posle 20 godina

Hokej na ledu 22. feb. 20188:13 > 8:28
Podeli:
Bruce Bennett/Getty Images

U finalu ženskog olimpijskog turnira u hokeju na ledu u Pjongčangu SAD su savladale Kanadu posle penala 3:2 i na taj način se drugi put u istoriji okitile zlatnom medaljom.

Poput onog mega planetarnog „Čuda na ledu“ iz 1980. kada su hokejaši SAD savladali u finalu ZOI u Lejk Plesidu SSSR, do tada četvorostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona, mora se posmatrati i ovaj trijumf ženske hokejaške selekcije SAD. Kanada je u ovom veku na svim ZOI, od Solt Lejk Sitija 2002. do Sočija pre četiri godine osvajala zlata, a SAD su slavile samo na prvom turniru u Naganu pre 20 godina.

Kanađanke su slavile i u grupi i zbog svega toga su ušle kao favoritkinje. Međutim, da se ne mire sa ulogom autsajdera Amerikanke su pokazale odvažnom igrom. Taj pristup im se isplatio 26 sekundi pre kraja prve trećine, kada je Najt iskoristila situaciju sa igračem više i postigla vodeći gol. Ipak, četvorostruke uzastopne šampionke u samo pet minuta na početku druge trećine uspele su da preokrenu preko Irvin i Pulan. Ni to nije obeshrabrilo hokejašice SAD, a šest i po minuta pre kraja meča Lamoro Morando donela je izjednačenje i produžetak.

U dodatnih 20 minuta većim delom Amerikanke su bile bolje, a preko Kelerove imale stopostotnu priliku da već tada reše meč. Ipak, minut i po pre kraja Kanađanke su dobile igrača više i u par navrata je fortuna spasila Amerikanke. Ipak, posle 80 minuta titanske borbe pristupilo se penalima.

Obe ekipe su neočekivano dobro šutirale i u prvih pet serija po dva puta su bile precizne. Šestu, dodatnu seriju, otvorila je sjajnim golom ponovo Lavoro Morando, a kada je šut Agoste Marsijano odbranila Runi, veliko slavlje moglo je da počne.