Nemci izdržali nalete Kanađana za finale sa Rusima

Hokej na ledu 23. feb. 201815:26 > 15:33
Podeli:
Bruce Bennett/Getty Images

Hokejaši Nemačke po prvi put su se plasirali u finale Olimpijskih igara jer su savladali Kanadu 4:3. Protivnik u finalu u nedelju će Nemačkoj biti Olimpijci iz Rusije koji su ranije dobili Čehe.

Nemci su u većem delu prve trećine odlično parirali Kanađanima pa su na kraju to i materijalizovali golom u 15. minutu. Imali su igrača više, a gol je dao igrač Minhena Bruks Maček. Bio je to njegov četvrti gol u Pjongčangu. 

U drugom periodu Nemci su nastavili da šokiraju Kanađane jer su već u prvih pet minuta tog perioda dva puta zatresli mrežu protivnika. Prvo je gol dao Matijas Plahta pa zatim Frank Mauer. 

Bivši superstar Medveščaka Žilber Brule uspeo je konačno da donese Kanađanima gol u devetom minutu drugog perioda prilikom jednog pauverpleja. Patrik Hager je međutim još jednom rastužio aktuelne olimpijske šampione jer je doneo Nemcima vođstvo od 4:1. 

Pomenuti Brule je do kraja trećine svojim saigračima bitno otežao posao jer je dobio 10 minuta kazne i bio je isključen sa utakmice. 

Kanađani su u poslednjem periodu morali da bace sve karte na napad kako bi ostali u konkurenciji za zlato ali nisu uspeli da izjednače. Met Robinson, igrač CSKA, je najpre smanjio na 4:2, a treći gol je postigao Derek Loj. 

U poslednjih devet minuta Kanađani su napadali konstantno ali su Nemci izdržali i zakazali su finale sa Rusima koji su ranije dobili Čehe. Meč za zlato je u nedelju u 5 i 10 po srednjeevropskom vremenu, dok je duel za bronzu između Čeha i Kanađana u subotu u 13 i 10. 

Biće to prvo finale u istoriji Olimpijskih igara u kojima će Nemci igrati za zlato. Nemačka je dva puta do sada osvajala bronzu i to 1976. u Inzbruku i 1932. u Lejk Plesidu.