Kovaljčuk 180 sekundi do istorije

Hokej na ledu 23. feb. 201817:42 > 19:14
Podeli:
Bruce Bennett/Getty Images

Napadač Olimpijaca iz Rusije Ilja Kovaljčuk u finalnom duelu hokejaškog turnira protiv Nemačke ima priliku da uđe u istoriju. Osim što je peti put na Zimskim olimpijskim igrama, Kovaljčuku nedostaju tri kaznena minuta da postane najkažnjavaniji igrač u istoriji.

Ronald Martinez/Getty Images

U polufinalnom duelu između Rusije i Češke u 29. minutu Kovaljčuk je posle incidenta sa Janom Kolarom isključen. Iako je je češki internacionlac dobio udarac kolenom, sudije su procenile da nije bio nameran prekršaj pa je Rus dobio minimalnu kaznu.

Česi su tražili isključenje do kraja meča, ali su posle pregleda snimka sudije ostale pri prvobitnoj odluci.

Samo tri minute kasnije Kovaljčuk je ponovo završio na klupi za kažnjene igrače, pa je broj minuta provedenih van igre povećao na 51, tako da se nalazi na drugom mestu najkažnjavanjijih igrača u istoriji turnira i samo 180 sekundi ga deli od Nemca Erika Goldmana. Ukoliko u finalu bude dva puta isključen ili dobije disciplinsku kaznu napadač „Zbornaje“ postaviće negativan rekord i upisati novu stranicu istorije.

Posle utakmice Kovaljčuk je prokomentarisao incident sa Kolarom:

Nije mi bila namera da ga povredim, krenuo sam, a on se u poslednjem trenutku pomerio i nisam imao vremena da reagujem i zaustavim koleno. Sreća pa nije povređen, a ja sam dobio minimalnu kaznu“.

Posledica ovog nemilog događaja mogla je da bude odsustvo jednog od najboljih igrača „Zbornaje“ u finalnom duelu sa Nemačkom u nedelju, ali je Međunarodna hokejaška federacija odlučila da ne proverava incident i ne suspenduje Kovaljčuka koji je na pet utakmica u Pjongpčangu postigao isto toliko golova i upisao dve asistencije.