Šturm: Srebro je naše ’čudo na ledu’

Hokej na ledu 25. feb 201813:51 > 13:56
Harry How/Getty Images

Selektor nemačkih hokejaša Marko Šturm rekao je da njegov tim treba da bude ponosan posle osvajanja srebra na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Nemci su u velikom finalu poraženi od Rusije 4:3 posle produžetka, i to pošto su vodili 3:2 do minut pre kraja regularnog dela utakmice. Međutim, Nikita Gusev je doneo izjednačenje Rusima, koji su igrali pod neutralnom zastavu, da bi ’zlatni gol’ u desetom minutu produžetka postigao Kiril Kaprizov.

Finale je bilo spektakularno, a Nemcima je malo falilo da naprave još jedno ’Čudo na ledu’. Ta titula pripada timu Sjedinjenih Država sastavljenom od igrača sa koledža, koji je 1980. godine u Lejk Plesidu šokirao reprezentaciju Sovjetskog Saveza. Ipak, iako ne može da se poredi sa tim trijumfom, nemački hokejaši jesu ostvarili najveći uspeh, posle dve bronze.

Trenutno nam je teško pošto osećamo da smo mogli da pobedimo, ali je to hokej, tako je, kako je. Svi smo mislili da ćemo biti kod kuće i gledati finale u svojim dnevnim sobama, ali smo stigli do borbe za zlato. Momci nose srebro kućama i treba da budu ponosni“, rekao je selektor Šturm i dodao, „Verovali smo da možemo da uradimo nešto veliko, za nas je ovo san, naše čudo. Sada nam ništa ne deluje realno, ali kada stignemo u Nemačku shvatićemo. Možemo da budemo ponosni, nismo izgubili zlato, osvojili smo srebro“.

Nemci su se nadali da posle eliminacije Švedske i Kanade mogu da naprave još jedno iznenađenje. Malo im je falilo, ali ne očajavaju.

Definitivno, bilo je ovo naše ’čudo na ledu’, ovo se dešava jednom u životu. Toliki put smo prešli. Nismo osvojili zlato, ali nosimo kući medalju i to je nešto posebno“, naglasio je Šturm.