Kruger heroj Norveške u brutalnim uslovima

Podeli:
Matthias Hangst/Getty Images

Norveški skijaš Simen Hegstad Kruger napravio je veliko iznenađenje trijumfom u skijatlonu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Kruger je tako ostvario najveći uspeh svoje karijere, a ujedno je predvodio trostruku pobedu Norvežana. 24-godišnji skijaš je slavio u vremenu od 1:16:20.0 sata, sa osam sekundi prednosti u odnosu na Martina Junsruda Sundbija. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Hans Krister Holund, koji je bio nešto manje od dve sekunde dalje.

Mladi Norvežanin je u skijatlonu u Pjongčangu odskijao trku svog života, a do dolaska na Zimske olimpijske igre imao je samo jednu pobedu u Svetskom kupu. To mu nije zasmetalo da u potpunosti zablista i svojoj zemlji donese prvo zlato od početka Igara.

Muškarci u skijatlonu prvo skijaju 15 kilometara klasično, a zatim isto toliko slobodno, samo što su ih u Pjončangu dočekali brutalnu uslovi zbog jakog vetra. To se ogledalo i u tome što je trka bila znatno sporija od one viđene prošle godine na Svetskom prvenstvu u Lahtiju.

Sam početak trke nikako nije mogao da nagovesti rasplet u kojem će se Kruger naći na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Mladi Norvežanin se sapleo i pao, a dvojica olimpijaca iz Rusije Andrej Larkov i Denis Spicov naleteli su na njega. Sva trojica su se zapetljali, bilo im je vremena da se podignu i nastave trku, a na čelu je bio Finac Ivo Niskanen.

Matthias Hangst/Getty Images

Niskanena je do kraja klasičnog dela sa čela sklonio Sundbi, da bi potom usledila velika borba i smenjivanje na čelu. Kruger se postepeno vraćao u trku, a svoj trenutak da zasija dočekao je šest kilometara do cilja, kada je preuzeo vođstvo, a potom došao do prednosti od preko 20 sekundi. Njegovi rivali su bezuspešno pokušali da ga sustignu do cilja, ali je on rutinski ostvario najveći trijumf svoje karijere.

Takav rasplet znači i da Sundbi još nema olimpijsko zlato, ali je napredovao u odnosu na Soči, kada je u skijatonu bio treći. Njemu je to treća olimpijska medalja, pošto ima i srebro u štafeti iz Vankuvera 2010. Olund je isto kao Kruger ostvario najveći uspeh karijere došavši do svoje prve medalje na velikim takmičenjima, pošto je pre deceniju bio svetski juniorski šampion na 10 kilometara klasičnim stilom.

Iza Norvežana, a bolji od ostalih, bio je Spicov, a pratili su ga Francuz Moris Manifika, jedan od favorita Dario Kolonja iz Švajcarske, Britanac Endru Masgrejv i Aleks Harvi iz Kanade.

Od skijaša iz regiona, najbolji rezultat ostvario je Hrvat Krešimir Crnković na 53. mestu.