Dvostruki trijumf Dalmajerove za istoriju!

Nordijsko skijanje 12. feb. 201811:44 > 11:45
Podeli:
Sean M. Haffey/Getty Images

Posle zlata u sprintu, nemačka bijatlonka Laura Dalmajer okitila se i najsjajnijim odličjem u poteri na deset kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Dalmajerova je tako postala prva žena koja je objedinila titule olimpijske šampionke u sprintu i poteri. Takođe je i nastavila dominaciju Nemaca u bijatlonu od početka Igara, pošto je u muškoj konkurenciji u sprintu slavio njen sunarodnik Arnd Pajfer.

Nemica je u cilju imala vreme od 30:35.3 minuta, a na putu do zlata imala je samo jedan promašaj. Srebrom se okitila Anastasija Kuzmina iz Slovačke, dok je treća bila Francuskinja Ana Bekon. Kuzmina je u cilju bila 29 sekundi iza Dalmajerove, a u borbi za srebro francusku bijatlonku je pobedila za pola sekunde. 

Iako je na kraju bila ubedljiva, Dalmajerova nije imala lak put do drugog olimpijskog zlata u karijeri. Kao pobednica sprinta krenula je prva, ali je na drugom pucanju imala jedan promašaj, pa je Kuzmina koja je startovala 54 sekunde iza nje iskoristila priliku da se nađe u vođstvu. Od tog trenutka usledio je uspon Dalmajerove, a pad Kuzmine.

Sean M. Haffey/Getty Images

Dalmajerova nije imala nijedan promašaj do kraja trke, dok je Slovakinja zaradila četiri kazne, pa je tako dovela u pitanje i srebrnu medalju. Bekonova je imala samo jedan promašaj, ali je njen zaostatak u odnosu na nemačku bijatlonku bio minut i 15 sekundi, pa je morala više vremena da nadoknadi.

Devojke koje su se našle na podijumu daleko iza sebe su ostavile sve ostale. Četvrta je bila drugoplasirana u subotnjem sprintu Marte Olsbu iz Norveške, ispred Šveđanke Hane Eberg, Denize Herman iz Nemačke i Čehinje Veronike Vitkove. Među prvih deset našle su se i švajcarska bijatlonka Lena Heki, Tiril Ekghof iz Norveške i Šveđanka Mona Brorson.

Od bijatlonki iz regiona najbolje je bila Anja Eržen na 51. mestu, sa pet minuta i 47 sekundi zaostatka u odnosu na Dalmajerovu.

Najbolje bijatlonke sveta naredna trka čeka u sredu, za kada je zakazana individualna trka na 15 kilometara.