Dalmajerova: Najteža trka do sada

Nordijsko skijanje 12. feb. 201813:10 > 13:19
Podeli:
Getty Images/Ezra Shaw

Nemačka bijatlonka Laura Dalmajer okitila se drugim zlatnim odličjem u Pjongčangu. Pošto je trijumfovala u sprintu dva dana ranije, Nemica je u ponedeljak bila najbolja i u poteri na 10 kilometara.

Dalmajerova je prva bijatlonka kojoj je pošlo za rukom da trijumfuje u sprintu i u poteri na jednim ZOI. Pored toga, druga je Nemica u istoriji koja je došla do dva zlata u pojedinačnoj konkurenciji na istim Igrama – prethodno je u tome uspela svetska prvakinja Magdalena Nojner. 29,4 sekunde iza zlatne Nemice na cilj je stigla Slovakinja Anastasija Kuzminja, dok je treće mesto pripalo Francuskinji Ani Bekon.

Još ne shvatam šta se zapravo dogodilo. To je bila veoma teška trka, neverovatno. Prste trenutno ne osećam. Bolovi su bili intenzivniji nego u bilo kojoj trci do sada, bilo je nenormalno“, istakla je Dalmajerova.

Vremenski uslovi bili su veoma zahtevni – spoljna temperatura iznosila je -11 stepeni, a bilo je vetrovito kao što je to bio slučaj prethodnih dana.

Iako je imala jedan promašaj u drugoj seriji gađanja, Dalmajerova je ostala pribrana i trku je prelomila u trećem gađanju, koje je, kao i četvrto, prošla bez promašaja.

Laura je ponovo sve zasenila. To je bila jedna fanstastična pobeda. Neverovatno koliko je dobra i koliko je mentalno jaka. Konkurenciji ne pruža šansu i zasluženo je na samom vrhu. Ono što Laura pokazuje u Pjongčangu kada je bijatlon u pitanju je neviđeno. Profesionalna je do najmanjih detalja“, ponosno ističe selektor nemačkog tima Gerald Henig.

Dalmajerova je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Hohfilcenu kao 23-godišnjakinja postavila brojne rekorde. Tada je osvojila pet zlatna i jedno srebro – po medalju u svakoj disciplini. Pet zlata na jednom Svetskom prvenstvu, tačnije 11 medalja u nizu još niko u bijatlonu nije uspeo da osvoji. Pored toga, na podijumu se našla posle 13 uzastopnih trka, što takođe nikome nije pošlo za rukom.