Kuzmina dočekala svoj trenutak slave u Pjongčangu

Nordijsko skijanje 17. feb. 201813:24 > 13:26
Podeli:
Adam Pretty/Getty Images

Slovačka bijatlonka Anastasija Kuzmina osvojila je titulu olimpijske šampionke u trci masovnim startom na 12,5 kilometara na Igrama u Pjongčangu.

Kuzmina se u dosadašnjem delu Zimskih olimpijskih igara okitila dvema srebrnim medaljama, a u subotu je dočekala svoj trenutak slave. Do trijumfa je došla za 25:23.0 minuta, uz samo jedan promašaj, sa skoro 19 sekundi prednosti u odnosu na Darju Domračevu iz Belorusije.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se Norvežanka Tiril Ekhof, čiji zaostatak u odnosu na novu olimpijsku šampionku iznosi 27,7 sekundi.

Kuzmina je dominantnim izdanjem došla do svog trećeg olimpijskog zlata u karijeri, a na putu do njega nije je omeo ni jedan promašaj na poslednjem gađanju. Domračeva je takođe imala jedan promašaj, dok je Ekhofova imala dva.


33-godišnja Slovakinja je osvajala najsjajnija odličja u sprintu na sedam i po kilometara na Igrama u Vankuveru i Sočiju, a do subote nije imala nijednu medalju u trkama masovnim startom. Pre zlata, u Pjongčangu je osvojila srebra u poteri i individualnoj trci na 15 kilometara.

Domračeva je, s druge strane, branila zlato od pre četiri godine, kada se još dva puta našla na najvišem stepeniku pobdničkog postolja. U Pjongčangu je osvojila petu olimpijsku medalju, pošto ima i bronzu iz Vankuvera. Ekhofova je isto kao i u Sočiju osvojila bronzu, a te Igre je završila sa još dve medalje u štafetama – zlatom i bronzom.

Bijatlonke koje su se našle na podijumu sledile su Italijanka Liza Vitoci, Hana Eberg iz Švedske, još jedna Italijanka Dorotea Virer, Nadežda Skardino iz Belorusije i Norvećanka Marte Olsbu.