"Videćemo zašto nam je umalo izmaklo zlato"

Nordijsko skijanje 18. feb. 201814:20 > 14:23
Podeli:
Lars Baron/Getty Images

Norveška trkačka štafeta izborila je zlato na ZOI u Pjongčangu, ali mnogo teže od očekivanja. Simen Hegstad Kruger je morao da izvuče poslednji atom snage da poluminutni zaostatak za Rusima pretvori u prednost od 16 sekundi.

Velike kontroverze izazvala je odluka norveškog stručnog štaba da umesto Hansa Kristera Holunda za prvu izmenu izabere Didrika Tenseta, koji je umesto očekivane prednosti bio u zaostatku od 17 sekundi.

Imali smo četiri trkača na koje smo mogli da računamo za prvu etapu. Na kraju smo izabrali Didrika Tenseta, a srce nas je bolelo jer Holund nije bio u timu. Verovao sam da svaki od njih može da ispuni cilj. Međutim, Holundom problem sa stomakom je uticao da Didrik bude izabran. Njegovih prvih devet kilometara bilo je odlično, videćemo koji problem se pojavio u poslednjem“, rekao je selektor Tur Andre Hetland.

Na internoj trci u četvrtak Tenset je bio sporiji od Niklasa Dirheuga.

Nismo imali razloga da sumnjamo u Didrika, prošle godine na svetskom je trčao prvu etapu. Niklas je tad bio druga izmena, a to nije ista stvar, zbog specifičnosti na startu trke. Žao mi je što se tokom godine ne trči više štafeta, kao i što nema dovoljno trka na 10km klasičnim stilom, pa je zato izbor pao na Didrika“.

Posle decenijske dominacije u Delijevo vreme, norveška štafeta je na prethodna četiri nastupa na ZOI osvojila samo jednu medalju – srebro u Vankuveru.

Zlato iz štafete već je 26. medalja Norveške na Igrama u Pjongčangu i deveto zlato. Po oba kriterijuma Norvežani su najbolji.