Skijašica iz Togoa: Nije opravdanje što nemamo sneg

Nordijsko skijanje 19. feb. 201810:33 > 10:49
Podeli:
Ronald Martinez/Getty Images

Matilde-Avimi Petitžan je jedna od svega 12 afričkih sportista na Olimpijskim igrama u Pjognčangu, a svoj nastup u skijaškom trčanju završila je tek na 83. mestu. Ona smatra da u Africi više ljudi treba da se bavi zimskim sportovima.

Skijašica iz Togoa Matilde-Avimi Petitžan ima 24 godine i već je imala svoj olimpijski debi u Sočiju pre četiri godine. U Pjongčangu se nije baš najbolje provela i nećemo je gledati u sprintu u skijaškom trčanju jer je slobodnu trku na 10 kilometara završila kao 83.

Matilda je najbolji primer sportista koji bez obzira na svoj rezultat ponosno reprezentuju svoju zemlju, a ona će takođe imati važnu ulogu u popularizaciji zimskih sportova u Africi.

Divno je što na zimskim Igrama ima sve više Afrikanaca. To što nemamo sneg, kao u mojoj zemlji na primer, nije uopšte opravdanje što nemamo skijaše i što ne učimo da skijamo. Nadam se da će uskoro biti više skijaša„, kaže Petitžan koja je jedina sportistkinja iz Togoa koja se takmiči u Pjognčangu.

Šef olimpijskog tima Togoa Hajcint Edorh kaže da je u Africi teško ubediti ljude da se bave skijanjem jer su svi zainteresovani samo za fudbal.

Postoje Togoanci koji žive van Togoa i koji hoće da pokažu da postoje druge stvari pored košarke i fudbala. Skijanje može da se trenira u Aziji, Evropi, ne vidim zašto ne bi moglo i u Africi